fallback

Илина Мутафчиева е социален предприемач и граждански активист. Работи за по-активно участие на младите хора, включването на уязвими групи и развитието на гражданското общество. Има дългогодишен опит в сферите на образованието, устойчивото развитие, правата на човека и демократично участие на гражданите. Магистър по „Международни икономически отношения“ в УНСС, владее френски и английски език. Лицензиран брокер на ценни книжа към Комисията по финансов надзор. Понастоящем е докторант в Университета по национално и световно стопанство в катедра “МИО и бизнес“. Илина работи по редица кампании и инициативи на местно, национално и международно ниво. Била е два мандата председател на Национален младежки форум – платформа, обединяваща младежките организации в България, експерт в редица граждански организации и активист в редица обществени каузи. Носител на отличия за своята работа в сферите на доброволчество, хуманитарно лидерство и социално предприемачество.В момента Илина е част от Управителния съвет на Социалната чайна във Варна и съосновател на младежкото пространство за развитие на умения Зона 21. Илина е член на Изпълнителния съвет на ПП "Зелено движение”. Илина Мутафчиева е кандидат за депутат от листата на “Демократична България”.
 
Според концепцията за “речта в асансьора” трябва да сме способни да се представяме запомнящо се за 30 секунди. Какво бихте ни казали за себе си, ако имахте своите 30 секунди сега?

Аз съм граждански активист, социален предприемач, работя в сферите на децата, младежта и образованието, докторант и човек, които прави няколко неща едновременно. От година и половина мога да нарека себе си и политик, а мотивацията ми зад това решение е свързана с  желанието ми да се ускорят процесите по реформиране и подобряване на множество сфери от живота ни, защото на мен наистина ми се живее в България.
 
Вие сте политик. Но когато говорим за политика, не се сещаме за млада, усмихната и оптимистична жена, каквато виждаме пред себе си. Какво, според Вас, е мястото на жените в политиката?

Вярвам, че включването на жените в политика е от огромно значение, защото умеем да сме гъвкави и да намираме бързи и алтернативни решения за даден въпрос. Също така вярвам, че политиката трябва да e партньорство между представители на различни група в обществото.
 
Вие сте социален предприемач и граждански активист, работите активно за включването  на уязвими групи и развитието на гражданското общество. Кое ви привлече към тези каузи и как смятате да се полезна за тях в ролята ви на бъдещ народен представител?

Чувството  ми за справедливост и желанието ми да съм полезна ме привлякоха към каузите, по които съм работила и работя, още от ученическите ми години. Мога да бъда полезна като народен представител, защото познавам проблемите отвътре и имам конкретни решения за тях.
 
На вас Ви предстои съвсем скоро да станете майка и това вероятно ще промени напълно живота Ви. Сигурни сме, че сте си мислили дали могат да се съчетаят политика, майчинство и професионално развитие. Смятате ли, че е възможно да намерите правилния ритъм между всички тях или ще трябва да предпочетете едното?

От момента, в който разбрах, че ще ставам майка, в мен не е имало и капка съмнение, че мога да съчетавам всички свои отговорности и да бъда пример за това как може да продължаваш работата си, но и да съчетаваш личния си живот. Разбира се, това не би било възможно без подкрепата на мъжа до мен и близките ми. Според мен в 21 век е напълно възможно да се съчетават личния и професионален живот и младите момичета се нуждаят от повече примери на жените, които се справят.
 
Когато хората помислят за Илина, каква бихте желали да е първата им асоциация?

Честност и борбеност - това казват често хората за мен, а и това са водещи принципи в работата ми.

Купуването и продаванто на гласове е престъпление!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback