Снимка: Продължаваме Промяната
fallback

Искрен Митев завършва Английската гимназия, след това специалност „Икономика“ в Стопанския факултет на Софийския университет, специалност „Международен бизнес“ във Финландия и специалност „Предприемачество“ в САЩ. На парламентарните избори през ноември 2021 г. като кандидат за народен представител е 4-ти в листата на „Продължаваме промяната“ в 25 МИР София, откъдето е избран. На изборите на 2 октомври отново е кандидат за депутат от листата на ПП в София.

Къде е България на икономическата карта на Европа, какъв бюджет ни очаква, защо инфлацията у нас е по-висока от тази в Европа, какво свърши и какво ще довършва Продължаваме Промяната? Искрен Митев пред Dnes.bg.

Г-н Митев, какви са вашите очаквания за вота на 2 октомври? Социолозите ви подреждат на второ място, на 4-6% след ГЕРБ? Кои партии виждате като партньори на този етап?

И на предишните избори социолозите слагаха ГЕРБ на първо място, но действителността се оказа друга. Ние бяхме победителите. Това, което ми прави впечатление в социологическите проучвания, е, че доверието към ГЕРБ намалява, което означава, че хората не вярват на лъжливите им обещания и непоследователните им действия. Ясно е, че искат да са на власт, за да върнат страната назад и да продължат да крадат и да обслужват личния си интерес.

Вярвам, че „Продължаваме промяната“ ще успее да състави правителство, като естествени наши партньори са ДБ и БСП. Заедно доказахме, че въпреки нашите различия умеем да постигаме сългасие по ключови решения за страната ни. Това е проевропейският избор. Доказателство за това е БВП на България от 4,8 % за второто тримесечие, който е от високите сред европейските държави.

Хората трябва да са наясно, че независимо от резултатите на изборите, ГЕРБ няма да може да направи правителство, освен ако не се коалира официално с негласните си съюзници от „Възраждане“, с които гласуваха еднакво в последното Народно събрание над 1000 пъти, както и с ДПС. В същото време няма как да се сформира редовно правителство без Промяната. Изборът е ясен. От вота на 2 октомври зависи дали хората искат животът им да се определя от провалените политици от миналото, или да живеят в една променена България, която расте и просперира.

- Възможно ли е да се стигне до нови преговори с ИТН, Bие самият на няколко пъти изразявахте разочарование от Слави Трифонов?

Аз много силно се надявам ИТН да не влязат в следващия парламент и тези хора да не бъдат повече тема за разговори. Надявам се още българските граждани да са осъзнали кой провали няколко пъти възможностите за по-добро управление на страната, както и факта, че това е проект, замислен да потуши вълненията и страстите около безчинствата на Бойко Борисов, да обезкърви надеждите на хората, че може да има нещо различно от лидера на ГЕРБ и така да му помогне отново да се върне на власт. Мисля, че това беше целта на „Има такъв народ“.  
 
- Какво влагате Bие като кандидат-депутат в София в слогана "Да си довършим работата"? Какво според вас е най-важното, което не довършихте при управлението ви?

Аз бях от активните народни представители – участвал съм в над 36 законопроекта, имам над 150 изказвания от трибуната. Видях, че ако човек иска да е полезен и да върши работа, има много възможности. В моя ресор - икономика, предприемачество и бюджет, има закони, които чакат да бъдат приети. Това са Законът за стърт-ъп визата, който позволява на чужди специалисти да работят за български компании, както и една ключова промяна в Търговския закон, която ще направи много по-гъвкава структурата на бизнесите в България, така че да могат да привличат инвестиции на по-ранен етап.

От друга страна знаем, че не можем да живеем в една справедлива държава, ако нямаме работеща съдебна система и прокуратура. Направихме първите стъпки, махнахме бухалките Спецпрокуратура и съд, искахме да старираме и реформата в КПКОНПИ и др. Всичко това ни вкара в конфликт с много силни структури на провалените политици от прехода, които в крайна сметка свалиха правителството. Чуваме, че се купуват гласове от различни партии на статуквото, че има бизнесмени, които инвестират в стотици билбордове на малки партии, за да отклоняват гласове. Те не искат силна и справедлива държава, не искат работещо Народно събрание, а фрагментиран парламент, затова усилията са в посока да обезверят хората, така че те да не гласуват.
 
- Ако непредубеден избирател следи вашата кампания и на основния ви опонент ГЕРБ, би се зачудил в каква страна живее. От едната страна посочвате икономически растеж, повишение на пенсии, спиране на корупционни практики, а от другата твърдят, че всичко е хаос и сме близо до апокалипсиса. Къде според вас е истината?

Истината е в цифрите и фактите. Ръстът на БВП за второто тримесечие е 4,8% при среден за Европа – 3.9%, което означава, че българската икономика се справя с 23% по-добре от средното за Европа. Този резултат е и следствие от вътрешното потребление, защото с 13,4% номинално се е увеличила средната работна заплата на годишна база, увеличихме пенсиите, подпомогнахме родителите с данъчни облекчения до 1200 лева годишно, достигнахме рекордна събираемост и производствен индекс. Всички социални мерки, които предприехме, въпреки краткото време в управлението и безпрецедентните кризи, подкрепиха на най-уязвимите.

Какво виждаме в момента – ГЕРБ и служебното правителство се опитват да ни върнат в изходна позиция и да унищожат всичко, което ние от „Продължаваме промяната“ постигнахме. Така че на 2 октомври българският народ е изправен пред важен избор – да се върнем назад или да продължим промяната.
 
- Наскоро Асен Василев разкри, че служебният кабинет може да намали разходите, в това число и да отмени стартирали политики или данъчни облекчения. Какъв бюджет да очаква българинът - "постна пица" или нормален, със съответните социални политики?

Това, което наблюдаваме и е притеснително, че събираемостта на вземанията рязко намаля след края на нашето управление. „Продължаваме промяната“ остави страната с излишък в бюджета, бяха наредени плащания към важни сектори в икономиката. Оставихме една работеща икономика, надявам се служебното правителство да запази тази посока.

От друга страна, за да има кардинални промени в бюджета, трябва да има работещо Народно събрание. Това ограничава правомощията на служебното правителство и най-добре е те да работят в полза на гражданите, а не да се опитват да върнат нашите реформи в изходна позиция, с което фактически подкрепят предизборната кампания на ГЕРБ.
 
- Обвиняват ви, че бюджетът тази година, с двете му актуализации, води страната към финансов колапс. Как ще отговорите на тези критики?

Спекулациии и демагогия, това бих казал. С актуализациите на бюджета ние успяхме да насочим излишъците към най-уязвимите групи. С втората актуализация увеличихме пенсиите. Финансов колапс ли е осигуряването на достоен живот на над 1 млн. българи? Това са пари, събрани в хазната и вместо да отидат по кюлчета и чекмеджета, или по корумпирани обществени поръчки към определени фирми, тези пари отидоха при българските граждани.

Актуализицията беше необходимост, беше механизъм за гъвкавост във време на криза. Нашето предложение беше 2 млрд., а ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“ гласуваха още почти 1.5 млрд. допълнително, с което натовариха бюджета. Така че някой, който е натоварил почти двойно бюджета, да твърди, че ние сме предизвикали финансов колапс, е безобразие.
 
- По време на кампанията се дебатира много и инфлацията. Защо у нас е по-висока от средната в ЕС?

Средната инфлация в Европейския съюз е 9,1% за август и най-голяма част от нея 38.3% се дължи на цените на енергоносителите, а следващата компонента по принос са цените на храните с 10,6%. С други думи половината от инфлацията в Европа идва от поскъпналите енергоносители и храни. Инфлацията у нас е по-висока от средната за Европа, но е по-ниска от тази в Литва, Латвия, Естония и Чехия.

Важно е да се уточни, че инфлацията се мери по различен начин в различните държави и на базата на различни типове продукти. От една страна нашата икономика е много енергоемка и затова сме сред европейските страните с по-висока инфлация.  Държавите, които използват най-много енергия в икономиката си имат по-висока инфлация. От друга страна, храните и продуктите от първа необходимост заемат голяма част от българската потребителска кошница. Така се получава, че двете групи стоки с най-високо увеличение в Европа - енергоизточниците и храните, са основна част от потреблението ни и съответно имат голямо отражение върху нашата икономика.

Тук е важно да се каже и друго - България не е бедна страна, но е безобразно крадена - някои живеят в палати, пълни с кюлчета, а други бяха под линията на бедност. Най-бедните хора потребяват най-основните стоки, храни и енергия, ето защо те са сред най-засегнатите от инфлацията и затова ние помогнахме точно на тях.

Повишението на доходите и облекченията са най-адекватният начин за подкрепа към хората и бизнеса по време на инфлация. Увеличихме пенсиите, направихме нулева ставка на ДДС за хляба, което понижи цената за потребителите с 11%, въведохме отстъпка за горивата с 25 ст. на литър, помощите за семействата с две деца скочиха на 1200 лева, направихме детските градини и ясли безплатни, увеличихме заплатите и на лекари, военни, учители. Това бяха само първите стъпки.

На глобално ниво, Европа в лицето на ЕЦБ, за да намали инфлацията, вдигна лихвите и така намали търсенето на кредитиране от потребителите. Това означава, че икономиките ще ползват по-малко кредити, заради високите лихви. В резултат на това ще се забави потреблението, което ще доведе до по-ниска инфлация. Това е естествен процес и скоро ще се отрази и на България. Мога да дам пример с Гърция и Естония, които в последните два месеца намаляват инфлацията. И тук ще стане така – и то не заради предизборните лъжи на ГЕРБ.

- В опасност ли е българската икономика с оглед на всички кризи?

Най-голямата опасност за българската икономика е, ако провалените политици и техните партии, които крадат, се върнат на власт. Видяхме, че българската икономика работи, доходите се увеличават, българските предприятия изнасят в чужбина. Ние сме нетен износител на електрическа енергия и на зърнени култури, стоки с най-висок ценови ръст в момента.

- Нека завършим с една по-различна прогноза - каква вратовръзка ще си сложите след края на изборния ден?

Изпитах изключително разочарование от посредствеността, която срещнах в Народното събрание. Има хора, които спят по време на заседанията. Има хора, които не знаят какво се гласува и други, които за шест месеца не се изказаха нито веднъж от трибуната.

Мисля, че е време да запретнем ръкави, със или без вратовръзки, и да изринем България от калта, която ни заливаше през последните 12 години.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

141

МРАЗЯ ПРОМЯНАТА..

преди 1 година

ЗАЩОТО ОГРАБИХА СПЕСТЯВАНИЯТА НА БАБА, ДЯДО, ТАТЕ И МАМА.... САМО ЗА 6 МЕСЕЦА...... БЪЛГАРИЯ МРАЗИ КРАДЛИВИТЕ КОМУНИСТИ.. ПП =БСП =ДБ =КОМУНА...

140

Психиатър

преди 1 година

Искренчо, ти си най-искрения корупционер ! Ти , момченце, нямаш и 2 секунди трудов стаж , само си търкал банките по разни фалшиви университети ! Ти си недорасляк във всяко отношение и нямаш право дори да гъкнеш , камо ли да даваш оценки и мнения за държавната работа !!! Бегай се скрий некъде , не с еизлагай !

139

Анонимен

преди 1 година

Няма страшно, очаква се БВП да нарасне с 8% през тази година. Причината е, че ще "произвеждаме" избори. Колкото повече пари даваме за купуването им, толкова по-висок БВП се очаква.

fallback