Снимка: БГНЕС

"Ако служебният кабинет не саботира собствената си държава, няма да има нито режим на тока и газ ще има. Това са страхове, които някой нарочно насажда и очевидно, търсейки някакви външнополитически дивиденти", заяви Мартин Димитров от "Демократична България" в студиото на "Денят ON AIR".

Той сподели, че от ДБ искат оставката на Росен Христов, защото са го предупредили, че не трябва да има разговори с Москва и "Газпром", защото това е задънена улица. "Днес е хубав ден да сложим край на тези преговори и да разберат, че месеците септември и октомври са ключови и в тях ние трябва да договорим алтернативи", твърди гостът пред Bulgaria ON AIR. Според него няма смисъл да ги чакаме целия септември, това би било жалка, слаба и неаргументирана постъпка.

"Досега служебният кабинет просто не ги виждаше слотовете, защото се беше вперил в Москва. Слотове има в Гърция и Турция. За да бъде цената благоприятна, трябваше да се проведат разговори на най-високо политическо ниво с Гърция и Турция и въпросът щеше да бъде решен. Служебният кабинет целенасочено не го реши, защото си вярваше много, че ще намери друго решение и се оказа, че изпусна питомното и сега гони дивото", смята Димитров.

Той уточни, че първото нещо, което трябва да направим, е да потече азерският газ по интерконектора на 1 октомври, защото това е най-евтиният газ. Второто по думите му е допълнителни количества от Азербайджан и такива разговори са водени, категоричен е той.

"Светът в момента е в сложно положение, затова не трябваше да изпускат 7-те танкера или 6 от тях. Те са резултат от преговорите между ЕК и САЩ. Сега трябва да се опитат да купят друг втечнен газ и да обявят международен търг", е мнението на госта.

Димитров посочи, че газохранилищата в Европа са запълнени във висока степен, нашето е на 67% – доста ниско за кризата. Той уточни, че България е малък консуматор на газ и количества могат да бъдат намерени, а в този международен търг трябва да направим опит да купим количества и през съседите.

"С Азербайджан проблемът е че износът на ток е сложен за решаване. Аз бих предложил това да го направят с Румъния, тъй като тя произвежда ток от газ и би могло да се направи бартер, да получим газ срещу ток и това е част от европейската политика за 15-процентно спестяване на потреблението на газ", предлага той.

Според него тезата на БСП, че трябва да се спре износът на ток, няма как да се реализира, защото България е подписала и е част от ЕС и има единен пазар, от който не можем да се откажем.

"За бъдещето на България виждам 2 основни варианта. Единият е да остане служебният кабинет за цялата зима, но това е лош вариант. Добрият е да има кабинет между ДБ и "Продължаваме промяната", което зависи от изборните резултати", заключи Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase