Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Какъв е процеса за машинно гласуване обясни говорителят и зам.-председател на ЦИК Цветозар Томов.

По думите му, първото нещо, което да направи избирателя е да поиска от член на ЦИК да даде смарткарта, с която може да бъде активирано устройството за гласуване. "След като избирателят гласува, то следващият избирател трябва да получи някоя от другите карти, които са на разположение, които са общо три. Това е с цел да се избегнат злоупотреби", обясни той в студиото на "България сутрин".

При получаване на смарткартата, избирателят я поставя в слота за четене на устройството.

Oще по темата


"Картата не бива да влиза докрай. Вляво имаме екран, в който са квадратчетата с номерата на политическите партии, както и надписите с имената. Отдясно имаме кръгчета с трицифрени номера, където избирателят може да избере преференция. Извън страната няма преференции. След това имаме две възможности - преглед или преминаване на следваща страница. След като вече сме се уверили, че по този начин искаме да гласуваме, се натиска "гласуване" и излиза разписка, която трябва да сгънем, за да не се вижда", обясни Томов пред Bulgaria ON AIR.

Говорителят на ЦИК посочи, че ако има проблем с устройството, член на ЦИК трябва да извика техническо лице, което отговаря за машината.

"Обслужването на машините в изборния ден се извършва от повече от 2000 техници. За всяка секция има отговорен техник, включително и за секциите извън страната, в които има машини. Това е ангажимент на "Сиела Норма", която сключи договор с ЦИК за поемането на основните логистични функции за организация на машинното гласуване. Ние имаме ангажимент да контролираме процеса и да следим той да бъде в съответствие с решенията на ЦИК. До 17 септември избирателите, които искат да гласуват по настоящ адрес, трябва да подадат заявления", каза Цветозар Томов.

И добави, че в секциите, където има по-малко от 300 избиратели, ще гласуваме с хартиена бюлетина.

По думите, при организацията на избори винаги трябва да работиш така, да можеш да забележиш навреме подводните камъни. Томов допълни, че засега подготовката на изборите върви нормално, даже се движат ден-два напред. Има и подадени сравнително малко жалби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

ГЛАСОПОДАВАТЕЛ

преди 1 година

ТРЯБВА ДА СЕ БРОЯТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ОТРЕЗКИТЕ ОТ МАШИНИТЕ -ЗА ЩО ГОДЕ ЧЕСТЕН ВОТ!!!

11

toti

преди 1 година

КАКВО ТОЛКОВА СЛОЖНО ИМА/?? НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ ЧЕ СЕ ПРАВЯТ НА *** ОТ ГЕРБ И ДПС !!!ДА СЕ ЗАБРАНИ НЕГРАМОТЕН ДА ГЛАСУВА !!!

10

свенлив крадльо

преди 1 година

И с машинки,и без машинки за комунисти не гласувам!

fallback