Общ преглед
Говорителите на ЦИК Цветозар Томов и Росица Матева показаха как ще изглежда интегралната бюлетина за предсрочния вот на 2 октомври.

Двамата демонстрираха и как ще се гласува с картите на машинния вот - като картата за чужбина не позволява преференциален избор на кандидат от дадена листа.

Хартиените бюлетини за гласуване в страната и в чужбина са различни, тъй като в тази за изборите зад граница няма опция за преференциален вот.

Номер 21 липсва и в двете, защото една от партиите, регистрирани в ЦИК, но след тегленето на жребия, не регистрира листи с кандидат-депутати.

При гласуването с машина, след посочване на желаната партия или коалиция и съответен кандидат, на екрана се появява бутон с надпис "Преглед". Ако гласоподавателят види, че изборът му е правилен, натиска бутона "Гласувай". Ако пък иска да промени нещо, натиска бутона "Назад".

Всяка машина се затваря с пломба с уникален номер. На членовете на СИК ще бъдат предоставени и резервни пломби. Флаш паметта за запис на гласовете също е запечатана с пломба.

Договорът за доставката и поддръжката на машините със "Сиела норма" все още не е подписан официално, но фирмата вече е избрана за изпълнител на обществената поръчка, поясни Матева. Задължение на компанията е и да осигури по един техник във всяка секция както у нас, така и в чужбина.

ОТ ЦИК обявиха, че още днес вероятно ще има решение за изборните секции в чужбина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар