Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) с основен екип от 11 членове от 11 различни държави членки на организацията ще наблюдава предсрочните избори за народни представители в България, насрочени за 2 октомври. Това обяви ръководителят на мисията Нина Суомалайнен от Финландия на откриваща онлайн пресконференция за целите и мандата за наблюдение на вота.

Тя посочи, че в екипа има медийни, политически, законодателни анализатори и технически експерти. Имаме временен офис в София през следващите седем седмици, съобщи ръководителят на мисията и добави, че вече са имали встъпителни срещи с Централната избирателна комисия и с Министерство на външните работи.

Нина Суомалайнен съобщи, че имат и 12 дългосрочни наблюдатели, които ще пристигнат в средата на септември и ще бъдат разположени в различни части на страната, за да наблюдават изборите на местно ниво. Поискали са и участие на 200 краткосрочни наблюдатели, които ще се занимават с процедурите за наблюдение и гласуване.

Безпристрастността е наш основен прицип, заяви ръководителят на мисията на ОССЕ, цитирани от БТА. Извършваме наблюдение преди, по време на и след изборния ден, включително административната подготовка, регистрацията на кандидатите, дейностите по предизборната кампания, медийната среда, законодателната рамка, посочи тя.

"Нямаме отношение към резултатите от изборите, това не е част от нашия мандат, а процесът на изборите. Ролята ни не е да се намесваме, да не осъществяваме надзор, а само наблюдение и оценка, която ще бъде публикувана под формата на окончателен доклад", посочи тя.

Ръководителят на мисията на ОССЕ информира, че преди окончателният доклад, който ще е готов от два до три месеца след изборите, ще има междинен доклад около две седмици преди изборния ден, а в деня след вота наблюдателите ще дадат пресконференция с предварителни констатации и заключения.

Пандемията, причинена от COVID-19, все още поставя предизвикателства пред наблюдението на изборите, но ние сме решени да изпълним своя мандат, каза още Нина Суомалайнен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase