"Важни са посланията до гражданите - да бъдат устойчиви и да не създават чувство за страх и неизвестност. Работата на политиците е да вдъхват увереност в българските граждани, че проблемите могат да бъдат решени. Решение винаги има. Мога да предложа решение на гражданите". Това заяви в студиото на предаването "Денят ON AIR" председателят на партия "Български възход" и бивш служебен премиер Стефан Янев.

"Газифицирането на политическия разговор не е продуктивно", посочи Янев и се обяви за подпомагане на бизнеса. Висока цена, дали е ресурс или част от енергийния микс, означава, че бизнесът в тази държава става неконкурентоспособен, посочи той.

Още по темата
Бившият премиер посочи, че няма връзки с "Газпром", но има достатъчно контакти и връзки по света.

"В състояние на криза трябва да се разговаря с всеки", каза Стефан Янев, запитан дали има контакти с "Газпром" и трябва ли да разговаряме с турския президент Ердоган".

Янев коментира и с кои партии би се коалирала партията му евентуално след изборите.

"Кои други партии биха подкрепили нашите решения, е въпрос на друг разговор, когато видим какво представлява парламентът като електорална тежест на партиите. Нямаме червени линии, ще говорим с всички", коментира бившият премиер.

Той е на мнение, че България не използва достатъчно добре своето членство в ЕС. "България може използва своето лидерство и да покаже как европейското лидерство да се промени и бюрокрацията да бъде отчетна", твърди бившият служебен премиер.

"ЕС се държи като плячка на други сили и неговото поведение няма кой знае какво значение. А ние се поставяме едва ли не в положение на държава кандидат член, която чака от Брюксел да бъдат спуснати регулации и указания", посочи още Янев.

"Дълго време на преден план беше Зелената сделка, която европейските бюрократи ни налагаха. В тази енергийна криза имаме отваряне на въглищните централи в Западна Европа. Зелената сделка е на заден план. Като европейци нямаме последователна политика. Въглищните централи са национален ресурс на България, това са хиляди работни места. Кой носи отговорност за затваряне на българските атомни блокове и че не се реализира досега проектът "Белене"?", настоя Янев.

Вижте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase