Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Наблюдава се "пълен разнобой" в това коя партия с кого би управлявала, какво би предложила и по каква управленска формула и това е най-голямата опасност - до урните да отидат най-твърдите ядра, което неминуемо увеличава радикалния вот и прави още по-трудно съставянето на правителство. Това мнение изрази пред БНР Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч".

Още по темата

"При ниска избирателна активност както националистическите партии, така и тези, които са по-радикални – техният глас започва да тежи много повече, а крайни послания започват за придобиват много по-голяма тежест, измествайки други, много по-принципни различия. В ситуация на изключително голяма социална изнервеност, на нестабилност, в която витаят различни обществени страхове, е много лесно една ситуация да се преекспонира и да се превърне във фактор", посочи тя.

По сюжетите с енергията и войната като радикални разделителни линии довчерашните съюзници имат различни позиции, което допълнително обърква хората, отбеляза социологът.

"В едно партиите са съюзници, в друго са на радикално различни позиции. Това не способства за създаване на ясна линия, по която хората да определят своя вот", коментира Димитрова.

Избирателите на ПП и на БСП много ясно разчитат в действията на служебния кабинет ясна предизборна кампания и ясни послания, насочени и към двете партии, посочи в анализа си Боряна Димитрова, като се позова на социологически наблюдения и данни.

Служебният кабинет има задача да създаде баланс и умиротворяване, а виждаме обратното – налага се визия за по-дългосрочно управление, смята тя.

"Служебният кабинет се държи не като преходен кабинет, а като активен участник в предизборната кампания, което вече е на ръба на конституционните правомощия и задава най-малкото усещането, че се готви да остане по-дълго на власт", коментира Димитрова.

Според неяа президентското управление играе по два сюжета: по отношение на ПП – "аз ви създадох, но аз ще ви унищожа", а относно БСП – "вие ме създадохте, но аз ще ви унищожа".

Като голямата въпросителна за политическата ни система се очертава това "дали волно или неволно България няма да върви към ерозиране на партийно-политическата система и засилване на президентските правомощия", подчерта Боряна Димитрова. Тя нарече това сериозен урок за партиите.

Коментари Напиши коментар

53

Случаен минувач

преди 9 месеца

Ами като не гласуваме, има реална опасност ДПС да вкарат повече от 60 депутати, че даже може и повече от 70. Защото турците гласуват под строй. Това ли искаме да стане? И Карадай да иска да става министър-председател?? Народе??

52

Анонимен

преди 9 месеца

Ще избирам някой да ме краде ли?? Назначават и съкращават, Мой с твой за да крадат!

51

Б б нн н. Н н н. Нн

преди 9 месеца

До 51 _|_ Ами народа не вижда смисъл да избира крадци. Трябва на пропорционален принцип да се намалят депутатите. Например гласували половината хора - в парламента влизат половината депутати. Така е справедливо. . . . . . Абсолютно не си прав! Системата не е крива! Щом народа не усеща, че го лъжат, той си заслужава политиците! Докато не умрат балъците и купените гласове (знаете кои са) няма оправяне! А колкото по малко ходят да гласуват толкова повече ще се криво системата!