Снимка: Bulgaria ON AIR

След като бившият премиер Кирил Петков реши да съди за клевета лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за половин милион лева, Тома Биков смята, че и самият Петков трябва да носи наказателна отговорност.

"Притеснени сме за психологическата стабилност на Петков. За убийство обикновено се присъжда около 150-200 хил. лв. кръвнина. От една пресконференция г-н Петков е бил толкова наранен, че иска 500 хил. лв. Тежка телесна повреда е около 10 хил. лв. Имаме притеснения за състоянието, в което той остави страната - безизходицата, в която се намира по отношение на почти всички системи в държавата", заяви бившият депутат от ГЕРБ Тома Биков в предаването "Денят ON AIR".

България е купувала синьо гориво от румънския доставчик "ВиЕ", твърди бившият енергиен министър Делян Добрев. От ГЕРБ са категорични, че договорената цена със северната ни съседка е била по-висока от тази на "Газпром".

Биков посочи, че Добрев разполага с фактури на фирма, която е дъщерна на "Газпром" и е продавала на страната ни газ от "Газпром", след като уж беше спрян за България.

"Ако не бяхме спрели взаимоотношенията с "Газпром", той щеше да бъде на по-малка печалба, отколкото след като спряхме руския газ. Трябваше да имаме план Б. А те в продължение на 3-4 месеца продължават да купуват газ от дъщерната фирма на "Газпром". С тази разлика, че от "Газпром" го купуваха с 28% по-ниска цена. Веднага се появиха посредниците и ние имахме подозренията, че това нещо е договорено предварително", подчерта бившият депутат от ГЕРБ.

По думите му руският газ не е бил спрян за страната ни, защото някой е голям евроатлантик, а защото са договорени комисионни.

"Още януари месец предупредихме, че "Булгаргаз" се води към фалит. "Булгаргаз" е в технически фалит. Само че не успяха да изпълнят целия план да фалира напълно и нишата да бъде заета. Тук става въпрос за далавера", каза още гостът на Bulgaria ON AIR.

Запитан за казуса с американските танкери с втечнен газ, Тома Биков отговори:

Ако Кирил Петков беше договорил слотове и поносима цена с тези 7 танкера, той щеше да подпише и да обиколи всички телевизии, за да се похвали. Нескопосани лъжи са, че оставя благородно на служебното правителство да вземе решение. Трябва да носи и наказателна отговорност.

Той очаква да се потърси отговорност на бившите управляващи след сигналите на ГЕРБ, тъй като нанесените щети били за стотици милиони.

Биков коментира и затоплените отношения между ГЕРБ и президента Румен Радев.

"Би било смешно президентът да критикува опозицията. Бил е критичен към нас като сме били в управлението. Случиха се толкова шокиращи действия на бившия кабинет, че нямаше как нито президентът, нито ние да стоим и да ръкопляскаме", посочи той.

Биков е на мнение, че със свидетелството си срещу Борисов, чийто арест беше определен от съда като неправомерен, Кирил Петков е подвел органите на МВР и те са извършили закононарушение.

"Не съм присъствал на оргиите, но е факт, че бяха поръчали заря - толкова самозабравили се типове. Това нещо не може да остане така. В съдебното решение е написано, че арестът е не само незаконен, но и неграмотно направен", отбеляза гостът.

"Не виждам какъв разговор може да проведем с г-н Петков. Ясно е, че тази политическа криза не може да бъде решена без участието на ГЕРБ. Един от начините да бъде съставено управление е "Продължаваме промяната" да получат истински наказателен вот. Добре е всеки да си каже идеите, а не кого мрази и кой не му е симпатичен", заяви Биков по темата за предсрочните избори на 2 октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase