Снимка: Bulgaria ON AIR


Съвсем скоро в страната предстоят избори, а основният спор между партиите е да се възобновят ли преговорите с "Газпром" или да бъдат преустановени.

От БСП настояват да започнат тези преговори, "Демократична България" пък са на противоположната позиция, "Продължаваме промяната" първо категорично не искаха да има преговори с "Газпром", но сега нямат нищо против.

"Ще имаме ясно противопоставяне и двете спорещи страни няма да стъпват твърдо върху факти до момента на изборите. На тези избори се повтаря това, което сме виждали и миналата година. Двете алтернативни тези нямат нищо общо", коментира политологът проф. Румяна Коларова в "България сутрин".

Според политолога Любо Стефанов това противопоставяне ще доведе до истеризиране на тона в кампанията. Той прогнозира, че няма да има говорене по същество, а фактите и аргументите ще отсъстват.

Още по темата

"Основното, което ще бъде различно, е ролята и значението на служебния кабинет. Сблъсъкът е между "Продължаваме промяната" и ГЕРБ. Тезите са много ясни. Основната теза на ГЕРБ е, че "Продължаваме промяната" в повечето случаи не знаят какво правят. Тезата на "Продължаваме промяната" е, че много добре знаят какво трябва да направят, но мафията им пречи. Служебното правителство ще играе много ключова роля. Ако служебното правителство успее да се справи с кризите, то това означава, че тезата на ГЕРБ ще надделее. Ако не успее да се справи, "Продължаваме промяната" ще получи бонус", заяви проф. Коларова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ проблемите, в които са нагазили от "Продължаваме промяната", са били не само ситуационни, но и наследство от двата служебни кабинета на президента Румен Радев.

"Аргументите за отделно явяване на изборите на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" не са състоятелни. Политици не би трябвало да боравят с тези неща, особено преди кампания по този начин. "Продължаваме промяната" се явяват в коалиционен формат, няма самостоятелна регистрация. Опитвайки се да изглеждат отворени и диалогични, те смятат, че могат да разширяват електорална база, каквато нямат, тъй като са се явявали само един път на избори", подчерта Стефанов.

Той добави, че "Продължаваме промяната" смятат, че могат да обезкостят "Демократична България" като им изсмучат електората. Политологът изказа тезата, че ДБ е втори предпочитан партньор на "Продължаваме промяната", тъй като първият е БСП, на които разчитат. Според проф. Коларова "Продължаваме промяната" ерозират електората на БСП, които са атакувани и от Радев, и от Стефан Янев.

Стефанов изтъкна, че няма да стигнат гласовете, за да управляват само две партии. Той анализира, че БСП ще им бъде нужна, поради това, че най-вероятно ще им трябва и четвърта партия. Проф. Коларова обърна внимание, че двупартийна коалиция е възможна само между ГЕРБ и "Продължаваме промяната", но това е невъзможна коалиция, защото има нужна от трета партия, която да ги свързва.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase