Снимка: БГНЕС

Бензинът и дизелът са с 1 лев по-скъпи от нормалната цена, пресметна Мая Манолова от "Изправи се България".

По думите й, доказателството било в цената на руския суров петрол, която беше договорена от Асен Василев”. 

"74 долара беше вчера цената на суровия руски петрол, колкото беше и в края на миналата година. Тогава дизелът и бензинът беше 2,4-2,5, сега е 3,4-3,5 лева. Проблемът е в „Лукойл Нефтохим”. Дадена е възможност на една частна фирма да преработва на ишлеме евтиния руски петрол и тя след това продава на бензиностанциите на тази спекулативно висока цена. Това са по 10 милиона на ден", обясни пред Нова тв Манолова.

Тя коментира и решението на България да приеме офертата за 1 танкер американски газ.

Още по темата

"Добре е, че 1/3 от необходимия газ за един месец през зимния сезон е осигурен. Не е добре, че не чухме цената. Предполага се, че ще е 300-400 лева. Това значи около 370-380 лева, ако следим цените на газовите борси. Това е бич срещу българските потребители. И в момента цена от 300 лева повлече повишаване на всички енергоносители. Скъпият ток, скъпият газ и скъпите горива са  трите фактора на инфлацията. Ако служебното правителство не предприеме решителни действия, хората ги чака тежка зима", заяви Манолова.

"Трябва да има публичност и прозрачност при сключването на сделките. Това не може да е търговска тайна, след като ние ще плащаме сметката", уточни още тя.

"Не трябва да се отлагат разговорите с "Газпром", защото това е цъкаща бомба", смята още лидерът на „Изправи се България”.

Според Манолова обаче страната ни трябва да постави три условия на "Газпром". "На първо място „Газпром” да поеме ясен ангажимент, че няма да търси отговорност за неустойки от българската държава. На второ място – тъй като е ясно, че количествата по договора, който приключва в края на тази година, няма как да бъдат взети,  че през зимните месеци ние ще имаме право да получим тези количества на цените, които са договорени. И трето Българското правителство да се опита да предоговори цената", каза Манолова.

Коментари Напиши коментар

64

Радек от Боктор

преди 5 месеца

Майче, това не е твоя реплика! Двама преди теб го казаха отдавна! Ти къде спа? Я по-добре кажи за бизнеса с ток на съпруга ти, дизелът го остави настрана!

63

Анонимен

преди 5 месеца

Манолова е сериозна жена! В цяла Европа няма такава лидерка като нея.

62

НЕ ВИ ВЯРВАМЕ

преди 5 месеца

...И НЕ СИ НА ПЛОЩАДИТЕ- ЩО МАЯ...АХ ДА ОЛИГАРСИТЕ НЕ СА ПЛАТИЛИ, МРАВОЯДОВ НЕ Е ДОНЕСЪЛ ПАРИТЕ- ТАКА СЕ ИЗЛОЖИХТЕ ТАКА СЕ О А К А Х Т Е ЧЕ НИКОЙ НЕ ВИ ВЯРВА- ДУДНЕТЕ НА ВЯТЪРА