Снимка: Istock
fallback

Майките, които изпитват „майчино прегаряне“, понякога наричано „синдром на изтощена майка“, често съобщават, че се чувстват силно изтощени и неангажирани или пък страдат от дълбока деперсонализация. Всички тези симптоми, свързани с родителството, могат да ви накарат да се чувствате сякаш просто „преминавате през задълженията“, вместо да се чувствате присъстващи или ангажирани с живота на децата си. Много родители споделят, че се чувстват неефективни или безполезни в ролята си на отглеждане на деца, като се съмняват дали са „достатъчно добри“ в това.

Кои могат да бъдат симптомите на прегаряне на една майка?

Изтощение

Чувствате се физически, емоционално и психически изтощени. Имате чувството, че няма какво повече да предложите на детето си. През целия ден имате усещане за тежест и липса на енергия.

Недостатъчна грижа за себе си

Прегарянето може да доведе до липса на грижа за себе си, като майките пренебрегват своите физически и емоционални нужди. Могат да пропускат хранения, да не спят достатъчно и да не участват в релаксиращи дейности. В резултат на това вие вече не правите това, от което се нуждаете, за да си осигурите добро физическо и емоционално здраве.

Раздразнителност и промени в настроението

Прегарянето може да накара майките да станат раздразнителни и мрачни, което води до конфликти с членове на семейството, приятели и колеги. Когато се чувствате раздразнителни и мрачни, общуването с детето ви е по-трудно. В резултат на това може да влезете в конфликт с детето си по време на стресиращ ден или да излеете гнева си върху другите.

Източник: Майчински бърнаут – кои са признаците? 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Кико

преди 1 час

Какво трябва да значи тази дума БЪРНАУТ... От къде идва .... !!!!!!

11

Сата НАТО

преди 2 часа

Ако "майчинският бърнаут" беше нещо нормално, досега човеците да са изгинали като динозаврите. На мене ми е интересно тоя хубосник, дето е живяла с него на съпружески начала, какви нормативи е покривал? Милицонер ли е или военен? Все некъф шапкар ше е, а те са ненормални сичките.

10

IQ 3.14

преди 2 часа

майчински бърнаут е като мажо ти ти сцепи гьона с каиша, а после обиколи всички национални медии да обяснява че си откачила от депресии

fallback