Снимка: Bulgaria ON AIR

Хиперколата от завод в село Туховища раздели потребителите в социалните мрежи. Мнозина се възхитиха от оригинално изобретение, но други го нарекоха плагиатство.

Туховища е малко родопско село в гранична зона, а населението му е 700 души и се занимава предимно със земеделие - отглеждат се тютюн, лавандула, шафран, а от известно време се произвеждат и хиперколи.

Преди няколко дни инж. Ахмед Мерчев представи първия прототип на електрическа хиперкола "Алиено Сантиеро".

"Селската супер кола реално погледнато звучи неадекватно, но защо пък не, тя се прави наистина на село, аз съм от съседното Слащен. Изцяло всичко е на наш риск, не става въпрос за пирамида, ако ограбим някой, ще сме самите ние, защото ще се набутаме зверски", коментира той пред  Bulgaria ON AIR.

Представената "извънземна технология" обаче привлече и много негативни коментари в социалните мрежи. Някои нарекоха колата картонена и бутафорна, а идеите - научна фантастика.

"Колкото и да ми се иска да е истина, фактите са, че колата е картонена и се движи по два начина: бутане, дърпане, ускорението от 0 до 100 за 1 секунда, се получава когато я блъсне високоскоростен влак", коментира Марин Маркъс.

"Много интересно, преди обаче да се гордеем, трябва да видим демонстрация. Иначе и аз правя ракети, способни да закарат хората от Земята до Юпитер в една плевня до Каспичан", посочи Станиел Петров.

"Това е функционална кола, но не е завършена на 100%. Не е макет, това е движеща се кола", обясни ин. Мерчев.
А в селото уменията на екипа не се подлагат под въпрос.

От "Алиено" обмислят представяне на по-достъпни коли с по-малка мощност, до 1000 конски сили на цени между 200 и 400 хиляди евро.


Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase