Снимка БГНЕС, архив

Фирмите, регистрирани в Унгария и България, са за заблуда. Това написа в профила си във фейсбук ръководителят на Комисията за национална сигурност на Унгария Золтан Шаш относно скандала с пейджърите бомби.

„Получих конкретна информация относно случая с пейджърите, избухнали на 17 и 18 септември в Ливан и Сирия. Държавните тайни служби подготвиха доклад за заседанието на комисията и така отговориха да въпросите, които бяха повдигнати около тези пейджъри“, пише той.

Той споделя и част от информацията в този доклад.

„Зад производството, покупката и продажбата им седи мрежа, съдържаща няколко фирми. M Tickers не са произведени в Унгария, продуктите никога не са били у нас. Фирми, регистрирани в Унгария и България, съдействаха за продажбата им. Тези компании са били буферни, за да прикрият истинския произход на пейджърите“, пише още Шаш, цитиран от bTV.

Според информацията, с който той разполага, тези пейджъри са „достигнали до потребителите по маршрута Тайван-Хонконг-Ливан“.

„A според информацията, получена от Комисията за национална сигурност, Унгария и унгарските тайни служби нямат нищо общо със събитията“, категоричен е той.

От написаното става ясно, че Службата за конституционна защита ще продължи с разследването с подкрепата на международни партньори.

„Не са установени рискови фактори, въз основа на които да се налага повишаване на нивото на защита при терористична заплаха в Унгария“, завършва той публикацията си във фейсбук.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase