Снимка БГНЕС

В 11 939 дружества у нас има участие на руски граждани или руски фирми. Това става ясно от отговор на правосъдния министър Мария Павлова на въпрос, поставен от народния представител Мартин Димитров. Той е попитал за броя на компаниите в България, в които имат участие руснаци или руски фирми с дял от над 40%.

Справките, предоставени от министър Павлова, се базира на данните в Информационната система на Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, съобщи "Фокус". Проверката се отнася до участие на физически или юридически лица в дружества с ограничена отговорност, еднолични дружества с ограничена отговорност и на еднолични акционерни дружества.

7118 фирми у нас са собственост на руски физически или юридически лица. 4659 руснаци пък участват с дял от над 40% в дружества в страната. Дружествата, в които като действителен собственик е вписан руски гражданин, са 162.

Въпросът на народния представител е провокиран от появилата статистика на агенция Moody's за това, че България е на второ място в Европейския съюз по компании с руска връзка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase