Венцислав Тотев е един от четиримата световни производители на коленни столове за активно седене. Преминал от професията на учител, през ПР и журналист, сега се занимава с производство на иновативни столове, които подобряват здравето и комфорта на своите ползватели. Той е на 36 години от Враца. Щастливо женен с едно дете. Обичащ планината, природата и времето прекарано с хората, които обича. "Бъдете добрия пример" е пътеводното изречение на Венцислав, което е ключово и в новото му поприще на производител. Неговата компания "Столето" ще бъде част от събитието на Dnes.bg Day off: school time, което ще се проведе на 14 септември пред хипермарккета Hit MAX в столичния квартал "Младост". Празникът ще е своеобразен начин, по който деца и родители да кажат довиждане на лятото.

Вие сте сред партньорите на Day Off: School Time. Какво ви провокира да се включите?

Децата заслужават ние да бъдем там. Подобни събития са важни, особено когато са организирани както трябва. От дете тръгна идеята за „столът на здравето“. Длъжни сме да връщаме жеста във всеки удобен случай, затова сме подсигурили и специалисти, които безплатно ще извършат концултации и прегледи.

Една от каузите на събитието е да помагаме за по-здравословен живот на учениците. Вашите продукти са свързани именно със здравето на всеки един от нас - как възникна идеята за производството им и какво всъщност означава стол за активно седене?

Идеята за производството на столовете стана случайно. Съдбата си знае работата, моето семейство беше поставено на кръстопът, когато случайно бяхме помолени да направим коленен стол за активно седене. Беше препоръчан от специалист за детето на една българска майка, но цената на столовете беше крайно непосилна за средностатистическо българско семейство. Правим трапезни столове от над 20 години и знаем колко е пагубна седящата работна поза, както за децата – така и за възрастните. Когато разбрах за тези столове, първо трябваше да убедя себе си в ползите им и след това да пристъпя към производство.

Вече произвеждам само работни коленни столове за активно седене.

Активното седене е ключът към по-здравословния работен ден. Тези столове те подканят да се движиш докато седиш. Всички знаем, че движението е здраве, но за съжаление изключително малко хора го правят.  С активното седене седим правилно, движим се и подобряваме здравето. Ползите са много, и до тях ще стигнем.

За кого са подходящи? Препоръчвате ли такива столове за ученици от всички възрасти?

В скандинавските държави, в Италия и въобще в повечето държави тези столове са познаваеми. Масово се преоборудват детски центрове и администрации с коленни столове за активно седене. Терапевтите и специалитите ги препоръчват по цял свят. Надявам се това да стане скоро и в България. Столовете са препоръчителни за деца и юноши, защото помагат при формирането на поза. При употребаа им се запазват правилните физиологични извивки на гръбначния стълб – лордоза и кифоза, което от своя страна предпазва от заболявания. Препоръчителни са както за подрастващите така и за възрастни. Хората прекарващи дълги часове в седяща работна поза.

Всички занем, че е препоръчително на 40-50-60 минути човек да става от стола и да се раздвижва, но прави ли го някой това? Счетоводителите, примерно са адски отговорни и стриктни хора, но като стане време за ДДС те не могат да се нахранят спокойно, камо ли да се раздвижват на всеки час.

Със столовете  за активно седене ние седим и се движим. Както наскоро чух „Столето е столът на здравето“.

Кои са предимствата при използването им, може ли да се седи здравословно?

Тези столове поради дизайна си ни учат несъзнателно да седим правилно. Служат за превенция от редица заболявания, произтичащи от неправилната поза на седене. С тези столове освен постигнатата правилна стойка при седене ние тренираме и окрепваме тялото докато седим.

Заздравяваме мускулните групи и подобряваме дишането. Помагат ни да се оттървем от остеоходнрозата при формирането на поза. С тях подобряваме както дишането, концентрацията така и равновесието. Работните столове с допълнителнатра коленна функция и актовно седене са измислени още 70-те години на миналия век, но незнайно защо са така добре заглушавани. Всъщност всички се досещаме, но това е друга тема.

Ползите са многобройни и всеки може да ги потърси в интернет или в сайта на stoleto.bg.

Фирмата разполага с патент, а съвсем скоро ще промотира и стол за корекция на гръбначния стълб при хора със  сколиоза. Разработва го заедно с Петър Петров от Сколио Център. Екипът на Петър са помогнали на редица хора в борбата им със сколиозата. Доказани професионалисти както в България така и извън граница „С Петър се запознахме на международен форум за сколиозата. Както вече казах – съдбата си зане работата. Сколио Столът  е нещо революционно, което ще помогне на десетки родители в борбата им с това състояние.“

От мен никога няма да чуете, че така масовите столове с многобройните им възглавнички и опции за пълно отпускане на тялото не са удобни. Напротив – те са адски удобни и създават на тялото възможност към 100 процентово отпускане, казано на жаргон „направо да се разплуеш в тях“. Тук обаче идва и момента, поради който не са най-доброто нещо за здравето на нас и нашите деца. При това свръх удобство мускулните групи стават лениви, не се движим. Циркулацията на лимфа и кръв е затруднена. С времето всички от нас знаят какво става с тялото ни и за болките в кръста, гърба, главата. Болките в шията се засилват, а чувството за умора и недоспиване стават неразделнба част от работния процес. Хроничните заболявания не са рядкост.

Стандартните работни столове за активно седене подканят тялото ни да се движи докато седим. Стимулираме циркулацията на лимфа и кръв. Движението ни помага да седим в кондиция, а подобрените нива на кислород в тялото помагат да се отървем от един от основните причинители на главоболието. С повишените нива на кислород при седенето на столовете на Stoleto.bg подобряваме и концентрацията.

Иновативната декомпресивна седалка, с която са снабнени пък ни помага да подобрим циркулацията на лимфа и кръв в областта на малкия таз. Помага да се отървем от застойни заболявания като хемороиди, фисури и т.н. Активното седене помага и на хората с проблеми в отделителната система, правим коремни мускули, че и калории горим - докато седим. Да, този продукт звучи като „манна небесна“ за децата и хората прекарващи работния ден седнали, точно затова първо обедих себе си и след  това започнах да ги произвеждам. Аз съм един от четиримата световни производители и каня всеки, който иска да пробва столовете и да получи индивидуална консултация на 14 септември 2024 г. (събота) пред Хипермаркет HIT MAX, Младост (София) на събитието Day Off: School Time.

Често ме питат имате ли магазин. Магазина не е мястото за тези столове, няма как за 5 минути да се убедите в качествата им. Stoleto.bg предлага два дни безплатен преглед и тест в домашни условия. Това е мястото на което човек се чувства спокоен и може да вземе адекватно решение дали столчето отговаря на неговите изисквания. Ние сме сигурни в ползите и затова подобно двудневно предизвикателство е чест за нас. За хората, които се колебаят между модели съветваме да позвънят на телефон 0878132318, за да изберем най-подходящия за тях.

Столовета наистина са изкючително приятни при употреба, предполагам и вие вече се убедихте. За публиката ще разкрия и една тайна, че оставих няколко броя във вашата редакция. Направих го за да убедя първо вас в качествата им и ако прецените да ми даедте трибуна за представянето им. Радвам се, че вече сме на етап представяне. Няма здравословно седене, но винаги може да гоним здравословния максимум с продуктите за активно седене на Stoleto.bg. Човек не е създаден да седи, за това моля и всички хора да държат главата си над раменете. На никого не пожелавам да чуе диагноза остеохондроза на шиини прешлени. Няма да задълбавам в заболяване и причинителите, но моля, дръжте главата над раменете и ставайте от стола да се раздвижвате. За хората ползващи нашите столчета, държенето на главата става несъзнателно, а мускулната памет с времето научава и подсеща тялото къде е правилната позиция на главата.


Столето наскоро мина два от най-големите си изпити с отличен. Представи столовете пред топ терапевтите на света в НДК и бе лектор на Международен Форум „Заедно срещу сколиозата". Тук е мястото да разкрия и нашия подарък към вас и вашите гости. Сколио Център се включват в кампанията с безплатни консултации на ходилата и гръбначния стълб от 10:00-15:00 часа в колаборация с нас от stoleto.bg

Диагностиката на ходилата ще се извършва на дигитална платформа за анализ и ранно откриване на плоскостъпие от кинезитерапевти на Сколио Център България. Грижата за гръбначния стълб започва от най-ранна детска възраст и продължава през целия живот на човека. А най-добрата превенция при гръбначните изкривявания е ранното откриване. За стъпалата казват, че са фундамент на гръбначния стълб и навременното откриване на развили се деформации.

Специалистите от Сколио Център ще намерите до 10 до 15 часа на щанда на stoleto.bg.

По индивидуална поръчка ли се изработват столовете и има ли хора, за които е трудно да се изработи стол за активно седене?

Имаме произведени модели за широката публика. За хора без заболявания, но искащи да помогнат на здравето си. Модела за мама и тати, може да се ползва и от деца. Така ги проектирахме, за да не натоварваме семейния бюджет с различни модели за различните възрасти. Разполагаме с модели и за нашите големи приятели – серията ХХХХХL. Произвеждаме и столове по индивидуални желания. Освен чисто дизайнерските решения като цветове и дамаски, произвеждаме и модели за специфични заболявания като кокцигодиния, ендометриза, сколиоза  т.н. Няма трудно, индивидуалните поръчки за определени заболявани са предизвикателство, кото ни помага да се развиваме и го приемаме с огромно желание и отговорност. Когато разполагаш с правилния екип се радваш на подобни заявки, не ги приемаш за трудност. Няма да крия, изключително приятно е, когато ти звънне клиент и изсипе една дузина суперлативи. С доста клиенти станах и приятел. Харесвам работата си, не само заради вече големия брой доволни клиенти, а заради това, че работя с хората, които обичам и хора на които имам доверие. Ние сме семейна фирма. Продуктите ни са произведени от нашето семейство за вашето семейство. Бъдете добрия пример. Сполай Ви!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase