Снимка: sra & Mustafa, Х

Вилата на руския милионер Роман Абрамович, намираща се край Босфора, ще бъде разрушена. Турските власти започнаха демонтирането на незаконни пристройки към вилата на Абрамович след остри реакции срещу община Истанбул.

Общината бе обект на критики, откакто миналия месец излязоха скандалните новини, че е разрешила незаконното строителство на върха на зелените хълмове на двата престижни квартала на Истанбул с изглед към Босфора, единият в европейския квартал Sarıyer, за който се твърди, че принадлежи на собственика на Halk TV Чафер Махироглу и друг в квартал Ваникьой в азиатския район Юскюдар.

Според местните медии руския олигарх Борис Борисенко, представител на Роман Абрамович в Турция, осигурил разрешението за строеж от общината, твърдейки, че просто ще извърши вътрешни ремонти на незаконната вила във Ваникьой. По-късно обаче построил седем отделни сгради в продължение на шест месеца, като в процеса изсякъл над 100 дървета.

В своя защита общината заяви, че била издала разрешение за ремонт, като аргументира, че работата надхвърля обхвата на това разрешение, пише “Телеграф”.

Общината съобщава, че имотът на руснака съдържа две стоманобетонни сгради с четири пристройки, всички от които имат валидни разрешителни за ползване. Предишните конструкции на парцела били разрушени, а за новите били поискани разрешенията от общината на Истанбул.

Общината обаче беше обвинена в небрежност, когато се разкри, че нейни служители са извършвали ежеседмични одити на място, но не са се намесили в незаконните строежи.

Докато Министерството на правосъдието започна разследване на инцидента, Министерството на околната среда, урбанизацията и изменението на климата запечата строителната площадка и изпрати писмо до общината за разрушаване на незаконните пристройки.

Дирекцията на министерството в Истанбул заяви, че ще координира разрушаването на нелицензираните сгради.
Кметът на община Иснатбул Екрем Имаглу е изправен пред яростни критики за това, че “носи отговорност“ за строителството.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase