Снимка: Istock

За мъфините:

  • 1 и ½ чаши бяло брашно
  • 1 чаша пълнозърнесто брашно
  • 1 чаша овесени ядки, смлени
  • 1 чаша захар
  • 1 бакпулвер
  • 1 чаена лъжица сода
  • ¼ чаена лъжица сол
  • 2 чаши кисело мляко
  • ½ чаша прясно мляко
  • 3 супени лъжици олио
  • 2 чаени лъжици ванилов екстракт
  • 1 голямо яйце
  • 1 и ½ чаши боровинки
  • Спрей за готвене

За щройсела:

  • ¼ чаша смлени бадеми
  • 1 супена лъжица кафява захар
  • ¼ чаша брашно
  • 1 супена лъжица разтопено масло 

Приготвяне:

За мъфините:

  • Загрейте фурната на 200 градуса.
  • Смесете в купа всички сухи съставки и разбъркайте.
  • Направете кладенче в центъра.
  • Отделно в купа смесете киселото и прясното мляко, олиото, ванилията, разбитото яйце.
  • Разбъркайте енергично с вилица.
  • Добавете мокрите към сухите съставки и започнете да разбърквате, докато се получи тесто.
  • По желание можете да разбиете тестото и с миксер.
  • Добавете боровинките към тестото и разбъркайте внимателно с лъжица.
  • Напръскайте форми за мъфини със спрея за готвене.
  • Разпределете тестото в тях, като пълните до половината.

За бадемовия щройсел:

  • В купа смесете продуктите за щройсела и разбъркайте.
  • Поставете ги в плитка тава за печене с хартия.
  • Печете в загрятата фурна на 200 градуса за 15 минути или докато стане леко златисто.
  • Поръсете мъфините с щройсела.
  • Печете в загрятата фурна за 45 минути или до златиста коричка.

Още рецепти може да намерите в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase