Снимка: БГНЕС/ EPA

Централното командване на Китайската народноосвободителна армия потвърди разгръщането на нов вариант на системата за противовъздушна отбрана с голям обсег на действие HQ-9B, с изображения, разпространени от командването, показващи HQ-9B в нова конфигурация с пускови установки за транспортер, носещи по-малък, по-лек клас ракети земя-въздух и побиращ до осем на ракета-носител, пише Military Watch Magazine.

Преди това HQ-9 разполагаха само с по-големи ракети с по-голям обсег, от които четири можеха да бъдат поставени на всяка ракета-носител. Коментирайки изображенията, държавният Global Times отбеляза, че новите по-малки ракети са проектирани да атакуват цели на по-къси разстояния, като по този начин допълват ракетите с по-голям обсег, за да позволят на всяка HQ-9B да осигури повече нива на защита. HQ-9B е най-широко произвежданата ракетна система земя-въздух с голям обсег извън Русия и подобно на по-известния си руски колега S-400, тя набляга на високата мобилност и разполага с ракети, радари и командни единици от мобилни камиони, за да подобри оцеляване. Много по-усъвършенстваното състояние на китайската електронна и радарна промишленост накара анализаторите да смятат, че HQ-9B ще запази предимствата си пред своите руски конкуренти в свързаните с това области на ефективност.

За разлика от Русия, която е направила само минимални инвестиции в способностите на изтребителната си авиация от края на Студената война и разчита на наземни системи като основно средство за защита на въздушното си пространство, китайската НОАК инвестира много повече в изтребителна авиация и разполага на земята базирани системи в допълнителна поддържаща роля. Руската индустрия е първата, която произвежда системи за противовъздушна отбрана, способни да разполагат множество класове ракети с много различни, но допълващи се обсеги, като това се смята за революционно, тъй като позволява на една система да реагира на няколко вида заплахи с различни ракети, оптимизирани за всяка от тях. Китайските и севернокорейските системи оттогава демонстрираха подобна способност. HQ-9B отбеляза нарастващ успех на експортните пазари, като британски източници съобщиха, че системата е била изнесена в Туркменистан, Узбекистан и Пакистан , като първите две са избрали системата пред конкурентни руски алтернативи, за да заменят S-200 от съветската ера, посочва изданието.

250-километровият обсег на задействане на HQ-9B позволява на всяка система да поразява цели над площи от почти 200 000 квадратни километра, с 360-градусово радарно покритие и система за студено изстрелване, позволяващи обстрели във всички посоки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase