Снимка: Istock

Продукти:

  • 1 шушулка ванилия
  • 900 г пресни узрели смокини
  • 2 чаши гранулирана захар
  • сокът на 2 лимона
  • малко ситно нарязана портокалова кора – по желание

Приготвяне:

  • Измийте и нарежете смокините на четвъртинки.
  • Сложете ги в дълбока тенджера или тиган.
  • Добавете към тях захарта, лимоновия сок, портокаловата кора.
  • С помощта на остър нож разрежете ваниловата шушулка наполовина по дължината.
  • Внимателно с обратната страна на ножа изстържете семената от всяка половинка.
  • Сложете шушулката и семената при останалите съставки.
  • Разбъркайте хубаво.
  • Оставете сместа за 30 минути, за да може плодовете да си пуснат от сока и захарта да се разтвори.
  • Поставете съда на котлона на средно силен огън и го оставете да заври.
  • След това намалете котлона и оставете да къкри, докато сместа потъмнее с няколко нюанса и стане гъста и лъскава.
  • Все още трябва да се виждат парчета смокини.
  • Разбърквайте често, за да предотвратите изгарянето на сладкото.
  • Продължете да готвите сместа (може да пръска, затова внимавайте).
  • Тествайте малко количество от сладкото върху чиния.
  • Ако остава гъсти следи, значи е готово.
  • Премахнете от котлона, като отделите ваниловата шушулка и оставете да изстине.
  • Прехвърлете в чисти и сухи буркани или консумирайте веднага с любимите ви палачинки, пържени филийки, бухти.

Още рецепти може да намерите в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase