Снимка: БГНЕС/ EPA

Китай направи голям ход в надпреварата за доминиране на световните високоскоростни самолети и ракетни системи, което плаши Съединените щати. Китайски военен изследователски екип е разработил иновативно охлаждащо устройство, което се справя с интензивната топлина, генерирана по време на хиперзвуков полет, съобщава Asia Times.

Най-новото устройство работи до 2,5 часа и също е важен напредък за дълготрайни високоскоростни полети.

Този месец South China Morning Post (SCMP) съобщи , че китайски военен изследователски екип, ръководен от асистент изследователя Ли Шибин от Националния университет по отбранителни технологии, е разработил иновативно охлаждащо устройство, способно да управлява интензивната топлина, генерирана по време на хиперзвуков полет.

SCMP казва, че цилиндричната система за охлаждане използва топлинната енергия от аеродинамично нагряване, за да задвижи активен цикъл на охлаждане, осигурявайки правилното функциониране на критичните компоненти при напрегнати условия на полет.

Надпреварата на Китай да развива хиперзвукови способности, заедно със САЩ и Русия, е довела до тестови полети на хиперзвукови безпилотни самолети с голям обсег, с планове за глобални полети с екипаж до 2035 г.

Освен това в доклада се посочва, че през 2019 г. Китай представи DF-17, първата хиперзвукова плъзгаща се ракета в света.

SCMP съобщи още, че китайски учени усъвършенстват технологията за хиперзвуково оръжие с нов HGV, способен да надвишава скорости от 15 Mach. Това превозно средство използва траектория на „прескачащ камък“ за разширен обхват и маневреност.

Дизайнът на новия самолет, който интегрира фюзелажа с крилата и разполага с нов алгоритъм за оптимизиране на траекторията, е показал потенциал в симулациите за поддържане на скорости над Mach 17 за продължителни периоди, което предполага способността за поразяване на почти всяка глобална цел.

Докато Китай ускорява своята хиперзвукова технология, САЩ се борят с откриването и защитата срещу тези бързо развиващи се заплахи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase