Снимка БГНЕС

През 2000 г. в Германия имаше една глутница вълци. До 2022 г. те бяха близо 200. Същата есен един от тези вълци случайно уби 30-годишно пони на име Доли. Инцидентът вероятно щеше да остане местна история за вълк единак, който убива застаряващо пони. Да, но ако собственик на понито не беше Урсула фон дер Лайен, пише европейската редакция на Politico.

И висшият началник на ЕС отвори мощен политически дебат: Какво трябва да направи Европа за глутниците вълци, чийто брой застрашително расте, и нападат овце, кози, магарета и понита?

В Германия въпросът предизвика разногласия, изправяйки животновъди срещу природозащитници, гласоподаватели от селските райони срещу гласоподаватели в градовете и давайки на крайнодясната "Алтернатива за Германия“ мощна тема за разговори в нейния скок през 2019 г.

Сега Фон дер Лайен отнася въпроса до ЕС. Тя иска да понижи защитата, която позволи на популациите на вълци да се увеличи в повечето страни от ЕС, като в Германия се наблюдава най-голямо увеличение.

Кампанията й ще достигне върха тази есен. Европейската комисия, изпълнителната власт на ЕС в Брюксел, се опитва да събере подкрепа за своето предложение за понижаване на категорията на вълците от "строго защитени“ до "защитени“ – класификация, изложена в Бернската конвенция за опазване на европейската дива природа.

Комисията иска да събере достатъчно подкрепа, за да направи промяната на следващата среща на конвенцията на 2 декември в Страсбург. Това би разчистило пътя на Брюксел да промени собствените правила на ЕС.

Няма обаче да й е лесно. Съдебните решения предупреждават да не се улеснява ловът на вълци. Жителите на селските райони като цяло подкрепят защитите. А земеделските министерства не могат да се споразумеят с министерствата на околната среда какво да правят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase