Снимка: БГНЕС

Когато Карл Лагерфелд почина през 2019 г., той остави на любимата си котка Шупет £1,2 милиона. Миналата седмица разглезената Бирма беше заснета да празнува 13-ия си рожден ден със стил, на пикник в двора на Версай.

Въпреки че луксозният живот на Шупет може да е необичаен (и, може би, прекомерен), тя далеч не е единственият домашен любимец на знаменитост, на когото е завещана голяма част от парите. Когато Леона Хелмсли, американски имотен магнат, известна като "Кралицата на злобата", почина през 2007 г., тя остави 10 милиона британски лири на любимеца си Трабъл, изхвърляйки двама от внуците си от завещанието си в процеса.

Сега изглежда тенденцията се налага сред широката общественост.

Юридическите консултанти съобщават, че все повече хора избират да оставят пари в брой за грижи за животните си. Co-op Legal Services казва, че един на всеки осем души, които търсят услуги за съставяне на завещание, сега желаят да осигурят средства за своите домашни любимци.

"Когато става дума за планиране на имоти, виждаме повече хора да обмислят въздействието, което тяхната смърт би имала върху техните домашни любимци", казва Сиймъс O’Брейн, адвокат по планиране на имоти във фирмата, пред The Times.

За повечето обикновени хора - за разлика от свръхбогатите - това означава да оставят пари на идентифициран пазач.

Според британския закон животните се определят като "лични вещи", така че всъщност не могат да им бъдат оставени пари в брой. Те обаче могат да бъдат дадени на друг чрез завещание.

"Можете да оставите писмо с пожелания заедно с подарък за животното и пари. Но това може да се случи само ако човекът се е съгласиил да се грижи за домашния любимец", обяснява Дебора Бийл, партньор в адвокатската кантора FBC Manby Bowdler.

Другата алтернатива е да се създаде фондация или доверие - въпреки че свързаните с това разходи го правят практичен вариант само за богатите. Съобщава се, например, че Опра Уинфри е отделила 30 милиона долара от състоянието си, което достига милиарди, за да се грижи някой за трите й шпаньола - Съни, Лорън и Сейди, ако умре преди тях.

Не е ясно точно какъв метод е избрал Лагерфелд да предостави на Шупет, въпреки че когато беше жив, той отбеляза, че котката има "собствено малко богатство". Той каза: "Тя е наследница. Тя е богато момиче."

И двата подхода обаче не са без риск.

Оставянето на твърде много пари за домашен любимец може да причини проблеми и потенциално да доведе до оспорване на завещание. Завещанието на Хелмсли например беше оспорено от попечителите на нейното имущество, които твърдяха, че парите за животните й са прекалено много. Съдия се съгласи и намали завещанието на Трабъл на 2 милиона долара, като останалите 10 милиона долара бяха разделени между благотворителния тръст на Хелмсли и двамата й лишени от наследство внуци.

Дори тези, които заделят по-скромни суми, трябва да внимават,
смятат от Кооп. Той съветва хората, оставящи пари на гледач, да бъдат "внимателни как формулират това в завещанието си, за да гарантират, че бенефициентът получава паричния подарък само на базата, на която той/тя се съгласява да се грижи за вашия домашен любимец".

Фирмата също така напомня на тези, които пишат завещание, да се уверят, че "разговарят с човека, който искате да се грижи за вашия домашен любимец, и да получат неговото съгласие".

"Това ще гарантира, че няма да бъде изненада и ще направи много по-вероятно бенефициентът да поеме грижите за вашия домашен любимец, когато починете", допълват те.

Джоузи Хърбърт от Олдършот, Хемпшир, е една от нарастващия брой британци, които включват инструкции в завещанието си за това кой трябва да се грижи за нейните домашни любимци, когато тя умре. 55-годишната собственичка на бизнес казва, че оставя двете си костенурки, Елтън и Дейвид, на 32-годишния си племенник Найл, "защото той обича животните и има диплома по зоология".

"Процесът беше много лесен, защото работех с автор на завещание и просто й казах какво искам да включа и какво искам да дам на кого", казва тя.

От Co-op казват още, че повече собственици на домашни любимци също така избират животните да участват в техните погребения. По думите им близо три четвърти от погребалните директори са получили заявки за участие на домашни любимци в церемонии, което е повече от половината само преди пет години.

Миналата година, когато почина Пол О’Грейди, комикът, прочут с участието на Лили Савидж, неговата домашна малтийска котка Кончита беше начело на погребалната процесия.

Не е ясно как са се почувствали другите му домашни любимци, кучетата Нанси, Сосидж, Арфур и Еди, но без съмнение те са били утешени от £125 000, оставени за тях в завещанието на комика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase