Олег Ковачев Снимка БГНЕС

Как е изглеждала София в средата на миналия век? Ще ни я покаже кино театър “Влайкова” чрез любими български филми като “Рицар без броня”, “Таралежите се раждат без бодли”, “Куче в чекмедже” и много други, заснети в столицата в онези години.

Малкото софийско кино си поставя още по-амбициозна задача - да срещне зрителите с архитекти и кинокритици, които ще допринесат за пълната картина от стара София, като разказват интересни факти около сградите и улиците, които се виждат на екрана. Ще правят и съпоставки със сегашното състояние на тези квартали.

Прожекциите започват на 26 август с филма на Петър Б. Василев “Специалист по всичко” от 1962 г. с участието на Апостол Карамитев, Гинка Станчева, Георги Калоянчев и др. На 2 септември на екрана отново ще се появи Карамитев, само че в лентата “Рицар без броня” от 1966 г. на режисьора Борислав Шаралиев.

След антифашистката победа партизански другари се разделят заради несподелени убеждения, но животът продължава. Такава е историята на “Животът си тече тихо” (1957 г.) под режисурата на Христо Ганев и Бинка Желязкова, който ще бъде показан на 9 септември.

Комедията “Таралежите се раждат без бодли” от 1971 г., в която покойният Димитър Цонев участва като дете и си мърда ушите, ще бъде излъчена на 16 септември. На 30-и “Влайкова” ще покаже “Куче в чекмедже” от 1982-а.

Прожекциите ще продължат и през октомри и ноември, като на 7 октомври ще бъде излъчена криминалната лента “Следователят и гората” (1975 г.) на Рангел Вълчанов, на 14-и - “С дъх на бадеми” от 1967 г., а на 28-и ще бъде показан романтичният филм “Отклонение” (1967 г.).

През ноември ще бъдат излъчени криминалната драма “Инспекторът и нощта” от 1963-а на Рангел Вълчанов (4 ноември), както и драмата “Прокурорът” от 1968 г. на Любомир Шарланджиев (11 ноември).

Прожекциите са всеки понеделник от 18 ч и са част от програмата на Младежкия киноклуб “Опознай българските филми, заснети в София”пише 24 часа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase