Снимка: БГНЕС

Остров Света Анастасия, който се намира близо до Бургас, отбелязва 10 години от обявяването си за туристическа дестинация. По този подов между 15 и 18 август ще има богата концертна програма, изложби, поетични четения.

Остров Света Анастасия се намира на 6,5 км югоизточно от Бургас, между нос Чукаля и нос Атия. Данни за най-ранното човешко присъствие на острова дава обилният керамичен материал, датиран от IV-VI век, и открит при подводни проучвания, проведени през 1973 г. За първи път островът е нанесен върху картата на Черно море от холандския картограф Николаос Витсен през последното десетилетие на XVII век, сочи информацията в официалния сайт на туристическата дестинация. 

От 2001 г. островът има статут на културно-историческа забележителност. Първите си туристи, вече като собственост на Община Бургас, островът посреща през лятото на 2014 г., след като е реставриран по Оперативна програма "Регионално развитие 2007-2013": "Културно - историческо наследство на остров "Света Анастасия" и гр. Бургас - атрактивна и конкурентноспособна туристическа дестинация". За негов първи управител през 2014 г. е назначен Павлин Димитров, който и до днес изпълнява длъжността. 


До острова се стига с кораб. На Света Анастасия има ресторант с морска кухня, пекарна със специфични за региона продукти, реставрирана църква от XIV в., къща за гости, фар, мултимедиен музей, открита сцена. Отворен е за посещения целогодишно, като извън летния сезон те стават след предварителна заявка. 

През последните години е разширен и пристанът на острова, с което акостирането става по-безопасно и се удължава периодът за посещение на острова. С помощта на специализиран плаващ кран старата кейова стена е удължена с 10 метра, а едновременно с това се изгражда и нова с дължина 40 метра. Така през активния летен сезон курсовете от Бургас до острова са по пет на ден, а при лошо време осигурява защита на малките плавателни съдове в близост.

Само през 2023 г. островът е бил посетен от около 35 хиляди туристи, като всяка година интересът към острова нараства, допълва БТА.

От 60-те до 80-те години на миналия век островът става любимо място на творческата бохема на Бургас. Дъги години бургазлии наричат Христо Фотев негов "губернатор", тъй като той прекарва голяма част от времето си там. Тогава там имало ресторант, малък хотел, църква и кей.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase