Снимка Пиксабей

На 10 август се отбелязва Световния ден на мързела. Този необичаен, но важен празник съществува повече от столетие, но точната година не е отбелязана поради небрежността на първите честващи важната дата. Независимо дали сте на плажа, в парка или просто вкъщи на дивана, това е вашият ден.

Според научни изследвания някои хора се раждат с ген на мързел. Тази генна мутация е свързана с допаминовите рецептори в мозъка на човека. Тъй като допаминът влияе върху желанието на човек да извършва физически дейности, това може да е причина някои хора да са мързеливи.

Мързелът може да бъде мощен инструмент за намаляване на стреса. Като си позволяваме да се отпуснем и да не правим нищо, ние даваме на ума и тялото си необходимата почивка, за да се възстановят и заредят.

Много хора откриват, че най-добрите им идеи идват, когато не се напрягат и просто позволяват на ума си да блуждае. Кратките моменти на мързел често водят до проблясъци на вдъхновение. Впрочем този факт има и своето научно доказателство, след като през 2015 г. е публикувано изследване в американския Журнал по здравна психология. То показва, че по-малко активните хора са по-интелигентни.

Прекалената работа и липсата на почивка могат да доведат до изтощение и физически проблеми. Един ден на мързелуване може да помогне за възстановяване на енергията и предотвратяване на синдрома бърнаут (прегаряне).

10 август трябва да се започне с излежаване в леглото по-дълго от обичайното. Четете книга, вестници, списания и гледайте филм или просто се насладете на спокойствието. Ако времето позволява, излезте навън и се насладете на природата. Разходка в парка или пикник на някое тихо място може да бъде изключително релаксиращо. Практикуването на медитация или лека йога помага за успокояване на ума и релаксиране на тялото. Това е чудесен начин да прекарате деня в мързел и същевременно да се почувствате освежени.

Всеки народ, оказва се, има своя концепция за мързелуване. В някои общества, като тези в Средиземноморския регион, следобедната сиеста е дълбоко вкоренена традиция. В други култури, като японската, мързелът може да се разглежда като нежелано поведение. Световният ден на мързела ни насърчава да преосмислим тези културни нагласи и да признаем значението на почивката за всички хора.

Този лежерен ден е прекрасна възможност да си напомним, че почивката е не само допустима, но и необходима за нашето благополучие, пише 24 часа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase