Снимка БГНЕС

Двама американски астронавти - Бари Уилмор и Сунита Уилямс се оказаха блокирани за неопределено време в космоса заради проблеми с капсулата “Старлайнер” - гордост на компанията “Боинг”, съобщи Би Би Си.

Уилмор (61 г.) и Уилямс (58 г.) отлетяха на 5 юни към Международната космическа станция (МКС) на борда на “Старлайнер”. Това бе първият полет с космически апарат на “Боинг”, който трябваше да бъде и своеобразен тест за капсулата, преди тя да започне да се използва редовно. Мисията на Бъч и Съни трябваше да продължи осем дни, но сега се оказва, че тя ще трае вероятно осем месеца и двамата вероятно няма да могат да се върнат на Земята преди идната година и ще посрещнат Коледа и Нова година в орбита.

Причината са проблеми със “Старлайнер” - с горивната му система, както и с ускорителите. Заради които не се смята, че е безопасно завръщане с апарата на Земята. Проблем обаче е и намирането на алтернативен транспорт.

Възможен вариант е Уилмор и Уилямс да се присъединят към друга мисия. Става въпрос за полет на “Crew Dragon” на космическата компания на Илон Мъск SpaceX. Изстрелването му е планирано за септември, а завръщането - за февруари догодина. По план в тази мисия трябва да участват четирима астронавти, но е възможно двама от тях да не полетят, за да могат на техните места на връщане да седнат Бъч и Съни. В такъв случай “Старлайнер” може да се върне без екипаж на Земята, управляван само от компютър.

Евентуално връщане на Уилмор и Уилямс с кораба на SpaceX обаче ще е удар за “Боинг”, който от години се съревновава с компанията на Илон Мъск.

Преди няколко дни НАСА прибегна до услугите на SpaceX - с нейна ракета на МКС бяха доставени храни и други необходими продукти, включително допълнителни дрехи за двамата заклещение астронавти, пише Труд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase