Снимка БГНЕС

Парижани ще плуват в река Сена в подножието на Айфеловата кула, но през следващата година.

Обещанието е от кметството на френската столица. Информацията беше разпространена от властите, въпреки високите нива на бактерии, които забавиха или тотално объркаха спортната програмата по време на провеждащите се Олимпийски игри в Париж.

Франция похарчи 1,4 млрд. евро, за да изчисти реката и влизането в нея да бъде безопасно. На този фон, малко преди съобщението от Парижката община, Международната федерация по плуване обяви, че отменя опознавателната сесия в река Сена преди надпреварата по плувен маратон за жени, която трябва се проведе в четвъртък.

Организаторите на Игрите отрекоха да има връзка между заболяванията на плувците и състезанието в Сена.

"Направихме необходимото и ще има достатъчно хора, които искат да се насладят, мисля, че дори ще имаме същия проблем, който имаме в момента с фен зоните: бързо ще ни свърши мястото за всички хора, които ще искат да плуват в Сена следващата година", заяви Пиер Рабадан, заместник-кмет на Париж по спорта.

"Мисля, че дори и да нямах негативна обратна връзка от спортистите, пак щях да се страхувам и бих изчакал малко, за да видя г-н Еманюел Макрон да плува, както той каза, че ще го направи. Това може да ме успокои", посочи Педро Кури, жител на Париж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase