Снимка: БГНЕС

С над 30% се е увеличил броят на туристите, посетили Крушунските водопади край Ловеч. Посетителите основно са румънци.

Тенденцията е броят на желаещите от други държави да видят тази травертинова каскада да се увеличава.
За сметка на чужденците, които посещават мястото, родните туристи намаляват.

Кметът на Летница д-р Красимир Джонев споделя пред БТА, че тази година има ръст на туристи. До 30 юли 2023 година през Крушунските водопади са преминали 43 500 туристи, а през същия период на тази броят им е 47 500.  Джонев добави, че по информация от къщите за гости, се забелязва тенденция на отлив при българските туристи и обратно - увеличаване на туристите от Румъния, Украйна и други страни в Европейския съюз.

“Не мога да си обясня тази тенденция точно на какво се дължи, но всъщност, ако сметнем, че в България има около един милион активни туристи и че през Крушунските водопади годишно преминават по 100 – 150 хиляди, то за десетина години голяма част от енергията на един туристически обект е изчерпана“, посочи кметът и добави, че той и екипът му търсят варианти за разнообразяване на нещата, които туристът може да види на територията на общината.

От тази година има и нова пътека към Крушунските водопади, която също е много посещавана.

“Направихме тази година нова пътека на Крушунските водопади, която разнообрази ангажимента на туриста, като дойде на водопадите да прекара повече време там. Тя е кратка, но води до място, откъдето има невероятен обзор към Дунавската равнина с поглед чак до Дунав“, каза Джонев.

По думите му и пътеката към “тайнствения“ водопад вече е по-уютна и комфортна. В отлично състояние са и двете класически пътеки – едната, която води директно до големия водопад и другата, която е обходна и по която се отива до извора.

Кметът отбелязва, че мястото е изключително живописно. Едната пътека отива до най-красивия - перестия водопад, като се гледа отдолу. По старата пътека можеше да се гледа отдолу, в среден сегмент и отгоре. Сега се гледа само отдолу и всъщност има поглед отгоре, когато се качи човек на извора, но така или иначе пътеката е разделена.

„Крушунските водопади съществуват от древни времена. Въпросът е, че Общината направи така през последните 15 години, че се заговори много в обществото и в туристическия бранш за Крушунските водопади”, добави кметът.

Друг туристически обект, които представлява интерес за туриста, е пещерата Голяма Гарваница - най-дълбоката естествена карстова пропаст в България. Това е отвесна дупка, която е обезопасена, съоръжена е със стълба и защитни мрежи. Според Джонев много адреналин коства едно слизане в тази пропаст.
Интересна пещера е също Стълбица, която е изцяло държавен обект.

Друга атракция, която привлича посетители в района на Летница, е старата мелница в Кърпачево, която Общината е предоставила за стопанисване на сдружение “Деветашко плато“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase