Снимка: Pixabay

Гърция е предпочитана лятна дестинация за редица българи, ето защо всички трябва да бъдат изключително внимателни, когато са зад волана в южна ни съседка. И ако в България може да се разминем с някое и друго мъмрене или небрежно подхрърлени пари, то в Гърция мерките са железни.

Гръцките полицаи носят камери на униформите си, глобите се вписват електронно и никой служител на реда няма да си позволи да наруши закона. Трябва да се внимава за говорене по телефона - шофьорите с телефон в ръка се наказват с 200 евро. Ако качим случаен на стоп ни грози опасност от затвор.

Трябва да сме внимателни също за неправилно паркиране в градовете. На много места то е разрешено само от едната страна на улицата. Глобата за нарушителите е между 40 и 80 евро. Освен това се свалят и регистрационните номера на автомобила. Чужденците могат да си ги получат обратно, след като платят глобата, а минималният срок за връщането им е 20 дни.

Глобата се плаща в местната общинска администрация, а за наложен фиш от КАТ финансовото наказание се плаща в пощата. При шофиране в Гърция няма обратен завой. Забранено е автомобилът да има открит теглич, като глобата за нарушителите е 160 евро. За превишаване на максимално допустимата скорост с 30 км/ч или движение по магистрала с над 150 км/ч може да олекнете с 350 евро и да ви отнемат шофьорската книжка за 90 дни.

Указателните табели по пътищата в Гърция са големи и изписани на гръцки и английски език. На автомагистралите, където се очаква, че се движите бързо, първо ще видите табелата само на гръцки, но веднага следва надписът и на английски език.

За водачи, употребили алкохол, санкцията варира от 200 до 1200 евро, като към това се добавя отнемане на книжката за шест месеца и евентуално два месеца затвор, в зависимост от промилите алкохол в кръвта.
Не говорете по мобилен телефон по време на шофиране - наказанието е 200 евро, пише още в-к “Труд”.

Друг важен съвет - не качвайте хора на стоп. В Гърция това се третира като трафик на нелегални мигранти, което пък, според гръцкия наказателен кодекс, се наказва с от 2 до 20 години лишаване от свобода за всеки превозван човек.


Шофьорите с чехли и джапанки се отнесят глоба от 50 евро.

Забранено е внасянето в Гърция на гориво, което се тълкува като нелегален трафик на акцизна стока. Наказанието за нарушителите е сериозно - конфискува се превозното средство. Забранено е също носенето на огнестрелно и хладно оръжие, ако нямате разрешително. Ако пък имате такова, то трябва да бъде преведено и на гръцки език.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase