Снимка Туитър

Човекът, който готвеше 30 години на петима американски президенти и техните семейства, се пенсионира. Крис Камърфорд беше първата жена и първият цветнокож, който заема тази позиция.

Последният й работен ден е бил в петък, а първата дама Джил Байдън ѝ благодари за службата в изявление от вторник, пише Асошиейтед Прес.

„Винаги казвам, че храната е любов. По време на своята кариера, справяйки се с всякакви препятствия, шеф Крис ръководеше екипа си с топлина и творчество", казва Джил Байдън в изявлението си. „ С цялото си сърце двамата с Джо сме изпълнени с благодарност за всеотдайността ѝ през всичките години служба."

Камърфорд, която е на 61 години, подобрява кулинарните си умения, работейки в ресторанти в Чикаго и Вашингтон, преди да започне работа в Белия дом като помощник-готвач през 1995 г.

Родената във Филипините гражданка на САЩ е обявена за мастър шеф през 2005 г. Нейните отговорности като главен готвач включваха разработването на менюта за държавни приеми, социални събития, празнични прояви и официални обеди.

Заедно с главния сладкар Сузи Морисън, също първата жена заемаща тази длъжност, сформират дуо, което в продължение на близо десетилетие доставя кулинарна наслада на гостите на "Пенсилвания Авеню" 1600 с кулинарните си шедьоври.

Пищната държавна вечеря е голяма чест за гостите на Щатите. Последната такава на Камърфорд е била за президента на Кения Уилям Руто и жена му Рейчъл през май.

Шеф мастър Хосе Андрес пръв сподели новината, като в понеделник вечер публикува пост, в който я поздравява. „Ти си национално съкровище, кулинарен дипломат, който показа на света как един мигрант може да издигне американската храна и да представи на световните лидери", пише той. „Честито пенсиониране, обичаме те, Крис!", пише 24 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase