Цветомира Борисова между двете пластики от инсталацията "Потящите се". Официална страница на наградите БАЗА във Фейсбук
fallback

Инсталацията „Потящите се“ на визуалната артистка Цветомира Борисова спечели наградата за съвременно изкуство БАЗА за 2024. Победителят бе обявен снощи в Софийската градска художествена галерия. Тогава се откри и изложбата, представяща произведенията на всички номинирани автори: Александър Лазарков, Диана Бункин, Кристина Ненова, Невелин Иванов, rawlab (Радина Йотова и Рослана Йотова) и Цветомира Борисова. Куратор е Марина Славова.

Отличената творба е свързана с темата за горещината и потта, издигайки ги от банален ежедневен разговор до вдъхновение манифест. Героите на произведението надмогват телесността си и доброволно се отдават на градската жега, изучавайки я независимо от физическия дискомфорт, който тя носи, обяснява самата Цветомира в текста си към инсталацията. Художничката подчертава, че изпотяването не е явление, предизвикващо срам или погнуса, а жизненоважен за съществуването ни процес.

„Работата ми е по някакъв начин благодарност към това, че вие сте днес тук в жегата и в горещото“, каза Цветомира Борисова, цитирана от БТА, на награждаването. Наградата за победителя в конкурса на БАЗА е стипендия и осем седмици пребиваване в Residency Unlimited в Ню Йорк, пише Сега.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback