Снимка 24 часа

Бивш полицай, плажуващ във варненския курорт "Св. Константин и Елена", подал сигнал в местното Пето РУ за забелязан от него "безнадзорен на вид античен саркофаг", съобщиха от МВР.

Вчера следобед той се обадил в районното и уточнил локацията на находката - плажната ивица на курорта, недалече от новопостроен, но все още неработещ комплекс. На мястото е бил изпратен полицейски екип за запазване на района около ценната находка, казаха още от МВР.

Извършен е бил оглед в присъствието на специалисти от Археологическия музей във Варна и представител на регионалната структура на ГД "Инспекторат за опазване на културното наследство" към Министерство на културата.

При огледа експертите изумени открили,  че древният саркофаг е бил боядисан и подготвян за маса, пише "24 часа". "Боядисан е с фасадна боя, прилича на латекс, в момента я чистим. Не мога да кажа със сигурност кога е била положена", каза реставраторът към историческия музей  във Варна Милен Маринов.

Процесът ще отнеме време, ще се правят и технически експертизи. Според мнението на специалистите при първоначалния оглед културната ценност е от римската епоха, с богата релефна украса, вероятно от периода II- III век сл. Хр., с приблизителни размери 90 х 235 х 75 см.

Четирите му страни са украсени с характерни релефни стилизирани орнаменти - гирлянди с висящи гроздове, животински глави, розети, лабрис /двуостра брадва/ и др.

По време на откриването му обаче върху него е имало солиден мраморен капак с три ниши. Според запознати - сигурен белег, че старината е била приготвяна да краси нейчий богаташки дом в тузарския комплекс.

За да се постави капака, саркофагът дори е бил рязан с флекс, подозират експерти. Възможно е в него да е имало и останки и те да са били изхвърлени.

Капакът е съвременен и се съхранява в Регионалния исторически музей, каза директорът Игор Лазаренко. Той смята, че боята е нова. Находката не е типична за северната част на страната, по-скоро, украсата свидетелства, че е от западна България.

Но всичко ще стане ясно, когато се отстрани фасадната боя, допълни Лазаренко.

Как се е отзовала на плажа такава ценна и тежка находка, обаче - към момента никой не знае.
 полицай, плажуващ във варненския курорт "Св. Константин и Елена", подал сигнал в местното Пето РУ за забелязан от него "безнадзорен на вид античен саркофаг", съобщиха от МВР.

Случаят е докладван на прокурор при Варненска окръжна прокуратура, образувано е досъдебно производство, пише dir.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase