Снимка БГНЕС

Руските войски овладяха няколко важни села със стратегически позиции в Донбас. На северозапад от Авдеевка - Евгениевка, Восход и Прогрес са превзети и се водят битки за Новоселовка Първа. На север от Бахмут са превзети Раздоловка и Ивано-Дариевка и се водят битки за Спорное. Експертът по анализ на отворени данни на BILD Юлиан Рьопке смята това за признаци на частичен колапс на украинската отбрана.

"Руската нахлуваща армия превзе Прогрес на 22 км източно от Покровск. Последното настъпление (3 км за седмица) е още едно доказателство за разпадането на украинския фронт на няколко места в района на Донецк“, пише Рьопке.

Руските подразделения на Покровско направление са успели да изтласкат Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) от село Прогрес.

Според експерта превземането на Прогрес може да се сравни по значимост с овладяването на Очеретино, след което фронтът на ВСУ западно и северозападно от Авдиевка почти се срина. Украинското командване успя да го стабилизира само с цената на големи загуби.

Всичко това открива добри перспективи за настъпление пред руското командване. Особено като се има предвид, че настъплението на руските войски в този участък от фронта създава допълнителен натиск върху тила на Торецкия укрепен район на ВСУ, пише Фокус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase