Снимка: БГНЕС

Уша Ванс, съпругата на новоизбрания кандидат за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп - Джей Ди Ванс, направи своя дебют на политическата сцена, когато представи съпруга си на Националната конвенция на Републиканската партия в Милуоки.

Уша нарече 39-годишния си мъж "човек от работническата класа", който е преодолял травмите от детството си, за да учи право в Йейл. Тя го описва като "силен морски пехотинец, служил в Ирак, но чиято представа за добро прекарване на времето е да си играе с кученца и да гледа филма "Бейб".

Тя сравнява своето възпитание в средната класа в Сан Диего с неговия опит, когато е израснал в бедност в Апалачите. "Фактът, че с Джей Ди успяхме да се срещнем, камо ли да се влюбим и да се оженим, е доказателство за тази велика страна", казва 38-годишната Ванс."Това е и свидетелство за предимствата на Джей Ди".

Двойката се среща в юридическия факултет на Йейл, който завършват през 2013 г.

В телевизионно интервю през юни Ванс заяви, че е отгледана в религиозно семейство, а родителите ѝ са хиндуисти. Скоро след новините за избора на Тръмп за вицепрезидент и след откриването на Националната конвенция на Републиканската партия, Ванс е жертва на расови коментари и нападки в социалните медии.

Уша Ванс е корпоративен адвокат с връзки с двама действащи съдии от Върховния съд на САЩ. В изявление късно в понеделник тя съобщи, че подава оставка от адвокатската си кантора Munger, Tolles & Olson, за да подкрепя съпруга си и трите им деца.

По-долу е представен преглед на нейната юридическа кариера, която преминава от Йейл до стаж във Върховния съд и частна практика в една от най-известните корпоративни фирми в страната.

Ванс е  била редактор на „Йейлско юридическо списание“ и отговорен редактор на „Йейлско списание за право и технологии“, както и е участвала в курсове, предлагащи безплатни правни консултации по въпроси, свързани с Върховния съд и свободата на медиите.

Сред съучениците на двойката по право в Йейл е и бизнесменът Вивек Ганапати Рамасвами, който се кандидатира неуспешно за президентската номинация на републиканците през 2024 г.

Уша Ванс е била адвокатски сътрудник на председателя на Върховния съд Джон Робъртс по време на мандата му през 2017-2018 г., като заемаше едно от четирите желани места в кантората му. Адвокатските сътрудници помагат при проучването на делата и изготвянето на проекти на решения.

По време на този мандат Робъртс е автор на решението с 5-4 гласа, с което се потвърждава забраната за пътуване на Тръмп, насочена към няколко държави с преобладаващо мюсюлманско население. В друго решение Робъртс беше в мнозинството 7-2, което подкрепи християнски пекар, отказал да направи сватбена торта за гей двойка.

По-рано Ванс е била служител по право в Кентъки за сегашния 6-ти окръжен съдия на САЩ Амул Тапар, когото Тръмп веднъж обмисляше за свободното място във Върховния съд. През 2014 г. тя е служител във влиятелния окръжен съд на окръг Колумбия за Брет Кавано, който беше номиниран от Тръмп и утвърден за член на Върховния съд през 2018 г.

Според онлайн биографията, която вече е премахната от уебсайта на фирмата, Ванс, сътрудник във фирмата „Munger“ с 200 адвокати, се е занимавала с граждански дела и обжалвания.

Сред клиентите на фирмата, сред чиито основатели е покойният Чарли Мънгър, са Berkshire Hathaway, Bank of America и PG&E.

Сред клиентите на Ванс са били подразделение на компанията „Уолт Дисни“ и регентите на Калифорнийския университет, сочат съдебни документи. В понеделник говорител на Мънгър заяви, че Ванс е била „отличен адвокат и колега“, пише Дарик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase