Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кремъл предупреди, че разполагането на американски ракети в Германия може да превърне европейските столици в мишени за руски ракети.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков говори за "парадокс", при който "Европа е мишена за нашите ракети, а нашата страна е мишена за американските ракети в Европа".

"Имаме достатъчен капацитет да задържим тези ракети, но потенциалните жертви са столиците на тези държави", каза той пред руския държавен телевизионен канал "Россия 1".

Песков също така твърди, че подобна конфронтация може да подкопае Европа като цяло - по същия начин, по който Студената война приключи с разпадането на Съветския съюз.

"Европа се разпада. Европа не изживява най-добрия си момент. При различна конфигурация повторението на историята е неизбежно", каза той.

По-рано тази седмица Белият дом обяви, че ще разположи от 2026 г. нови оръжия в Германия, които ще позволят нанасянето на удари на по-голямо разстояние в сравнение с американските системи, разположени в момента в Европа. По-конкретно те ще включват ракети SM-6 (многоцелеви ракети земя-въздух с голям обсег), ракети "Томахоук" и хиперзвукови ракети в разработка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase