Снимка БГНЕС
fallback

Фактът, че повечето от откритите древни римски и гръцки статуи са бз глави е поразителен и интригуващ. Свикнали сме да виждаме скулптури с липсващи глави или ръце в музеи или паметници, но защо тези части от статуите липсват?

Всъщност, причините са по-интересни, отколкото предполагаме.

Първо, трябва да разберем как са ги правели древните майстори. Когато вае скулптури, творецът първо създава торса и краката, след това добавя ръцете и главата към тялото. Главата и крайниците обикновено са правени отделно и са прикрепвани към тялото на статуята с метални/каменни пирони и дюбели. Понякога се използвал цимент за задържането на по-малките парчета на място.

Когато статуите са били повреждани от природни бедствия или човешка намеса (като война) с течение на времето, ръцете и главите често са се отделяли сами от разхлабените връзки и нитове. Ето защо древните статуи често са без ръце или глави.

Любопитен е и факта, че в древността римляните и гърците предпочитали да правят статуи с подвижни глави. Това е било така, защото когато някой герой, важен човек или владетел загуби репутацията си, главата му може лесно да бъде премахната и заменена с главата на новия лидер или владетел.

Статуите често били покрити с дрехи, но много от тях са били с подвижни глави.

Например, по заповед на император Адриан, главата на статуята на Аполон е била премахната и заменена с тази на Антиной. Антиной идва от Северозападна Турция и става любимец на Адриан.

Ако пък човек е бил мразен приживе, римляните са повреждали и дори унищожавали неговите статуи след смъртта му. Целта обикновено е била да се унижи човека. Освен това императорите, преследващи съперници, унищожавали статуи на предишните владетели, за да изтрият паметта им. Тази политика е известна като „damnatio memoriae“.

Така че статуите, които са достигнали до днес, не може да се каже, че основно са повредени с течение на времето. Комбинацията от естествени и човешки намеси, древни производствени техники, и актуални политики, на които статуите са били изложени с течение на времето, е основната причина да виждаме статуи без глави или крайници днес, пише Марица.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Богомил

преди 1 месец

До Анонимен 13. След 146г преди Христа имаме само жители на римската и после на Османската империя Нима смяташ гръкоговорящия император Никифор за грък? Той си е арабин. Съвременните гърци не са древните елини. Това са грекоговорящи от много зтносов, ромеи. Не имало гръцка държави само колонии по бреговете, за които гърците са плащали данъци на траките. Гърците са незначителен народ в сравнение с българите, основният народ в империята.

16

ЯМБОЛИЯ

преди 1 месец

Друга е причината. Навлиза Християнството и има нетърпимост към Езичеството,изразяваща се във вандализъм да се руши всичко от този минал Политеизъм(Многобожие). Така изчезват глави и други екстремни части от телата не само на езически Богове,но и на Императори и т.н.

15

логичен отговор

преди 1 месец

До Анонимен "Защото много са крали и" Защо на много статуи им са счупени фалосите.

fallback