Снимка БГНЕС

Военно-въздушните сили на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) биха могли да вдигат едновременно във въздуха до дузина F-16, след като получат първите американски изтребители. Но реалностите на военното време и съответното обучение на украинските пилоти ще ги принудят да изпълняват бойни задачи в много по-ограничен мащаб, коментират анализатори пред изданието Kyev Post.

"Типичният оптимален размер на група F-16 е два до четири самолета, работещи заедно с опитен пилот, който е обучен и квалифициран да управлява няколко самолета като ръководител на екип. Самолетът е оперативно настроен и проектиран да оптимизира бойните способности без стриктен контрол от непосветения персонал на земята, като МиГ-29 и Су-27“, се казва в публикацията.

Според Вадим Ивченко, член на комисията по национална сигурност на Върховната рада, първите F-16 ще пристигнат в Украйна през юли: "Вярвам, че в началото те ще бъдат използвани за защита от вражески ракети и няма да действат срещу цели в Русия“, казва той.

Подчертава се, че F-16 е проектиран за оптимално представяне във въздуха, а не за излитания от летища с тревни и чакълести повърхности. Бойните самолети изискват "чисти“ писти, построени с по-високо качество от украинските летища от съветската епоха, пише Фокус.

"F-16 има отвор на двигателя, способен да засмуква земни отломки. Той е проектиран да лети от нормално чисти летища, които отговарят на стандартите на НАТО и световните като цяло. Тези ниско монтирани всмукателни отвори също водят до това, че не могат да бъдат откривани от вражески радари... МиГ-29 има защитни наземни въздухозаборници, които пренасочват източника на входящия въздух към крилата, за да се даде възможност за работа върху мръсни повърхности, характеристика, която допринася значително за голямата му радарна зона“, пише изданието.

Отбелязва се, че управлението на F-16 на летища в съветски стил е еквивалентно на шофиране на суперавтомобил Lamborghini или Ferrari по път, по-подходящ за Jeep Wrangler или Toyota Hi-Lux 4x4.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase