Снимка: Elena Stoycheva Public Relations Specialist

Остават броени дни до началото на XVIII издание на международния летен лагер KWU SENSHI 2024 в Камчия, което ще събере на едно място легендарни бойни майстори в ролята на инструктори на стотици млади бойци по куокушин, кикбокс, муай тай, ММА, кудо и иайдо, пристигнали в България от различни страни. Сред легендите на предстоящия летен лагер KWU SENSHI по бойни спортове са абсолютните шампиони по киокушин шихан Франсиско Фильо, сенсей Евертън Тейшейра, сенсей Тариел Николейшвили и сенсей Захари Дамянов.

Най-престижното първенство по карате киокушин се провежда в Япония на всеки четири години. Създадено е с цел популяризация на този стил като бъдат излъчвани най-добрите и достойни бойци. Участват състезатели от множество държави, което прави турнира изключително конкурентен и разнообразен. През годините това събитие се е утвърдило като мерило за високи стандарти и върхови постижения в киокушин.

Абсолютните шампиони се определят в категория “open weight”, без ограничения в теглото. Това изисква от бойците не само физическа издръжливост, но и технически умения и стратегическо мислене. Те не демонстрират само високи умения и майсторство,  но служат и като вдъхновение за бъдещите поколения каратисти. Постиженията им и посветеността на спорта допринасят за развитието на карате по цял свят.

Шихан Франсиско Фильо е едно от най-изтъкнатите имена в света на карате. Той е бразилски каратист, придобил световна известност с постиженията си. През 1999 г. Фильо става абсолютен световен шампион, като тази победа му осигурява място сред легендите на карате. През същата година завършва успешно и предизвикателството „100 боя“ кумите. Продължава кариерата си в К-1 – професионална кикбокс лига, където е 2-кратен шампион на K-1 Grand Prix. В кариерата си той става световен шампион през 1997 г., 4-кратен бразилски шампион и 3-кратен южноамерикански шампион.

Сенсей Евертън Тейшейра е бразилски каратист и кикбоксьор, признат за един от най-успешните и влиятелни бойци в света на киокушин карате и кикбокс. Започва да тренира карате в ранна детска възраст, под ръководството на опитни треньори и със своята отдаденост, бързо показва забележителни умения. През 2007 г. става абсолютен световен шампион, тази титла го издига до статута на легенда в киокушин карате, подобно на неговия предшественик Фильо.

Подобно на много други успешни каратисти, Тейшейра се насочва към кикбокса и се състезава в професионалната лига К-1, като това му позволява да покаже уменията си в различен контекст и срещу бойци от други бойни изкуства. Сенсей Тейшейра е шампион на K-1 World GP Fukuoka 2008 г., световен шампион по киокушин през 2005 г., 5-кратен американски шампион в открита категория.

Сенсей Тариел Николейшвили е сред най-забележителните каратисти и треньори в света на киокушин карате. Роден в Грузия, той е известен с постиженията си, както и с приноса си като наставник и треньор. Много скоро се утвърждава като един от най-обещаващите млади бойци и е известен с бързите си удари и издръжливост. През 2011 г. Николейшвили заема почетното първо място на Световното първенство в Япония, като това го прави абсолютен световен шампион. Преминал е предизвикателството „100 боя“ кумите през 2014 г., световен шампион е на Япония в тежка категория през 2010 г., същата година става и европейски шампион.

Сенсей Захари Дамянов е един от най-успешните български каратисти и международно признат боец в киокушин карате. Неговите постижения на състезателната сцена, и като треньор, го правят една от водещите фигури в бойните изкуства в България и по света. В периода 1996 – 2007 г. става многократен републикански шампион в различните възрастови групи. През 2007 г. започва участието си в големи турнири в чужбина. В състезателната си кариера той е 4-кратен европейски шампион, 4-кратен шампион на Америка в All American Open (без категории), печели второ и трето място на Световно първенство с категории, две втори места на Японски турнир с категории и веднъж на без категории. През 2015 г. Захари Дамянов печели състезанието в Япония, което се провежда без разделение по категории. Така той става първият българин стъпил на върха на почетната стълбичка.

Шихан Франсиско Фильо, Сенсей Евертън Тейшейра, Сенсей Тариел Николейшвили и Сенсей Захари Дамянов записват имената си със златни букви в историята на карате киокушин, като печелят най-тежкото и престижно състезание в Япония – Световното първенство без категории. Това първо място в шампионата е със стойността на олимпийското злато. Те са безупречни спортисти, постигнали най-върховите постижения, освен това са едни от най-добрите треньори, благодарение на тях малките надежди в карате киокушин са дисциплинирани и с хъс за победи.
Следващата седмица, от 30 юни до 7 юли, в Камчия, до гр. Варна ще се проведе XVIII международния летен лагер KWU SENSHI за бойни спортове с близо 2000 участници.

В рамките на лагера на 2 юли се очаква новото издание на Световна купа Варна за млади състезатели по карате киокушин от различни краища на света. В престижния ринг на международната бойна галавечер SENSHI 22, която ще се състои на 6 юли 2024 г. в к.к. „Св. Св. Константин и Елина“, ще се проведат и финалните двубои на Световната купа на KWU SENSHI за аматьори. Почитателите на бойните спортове ще се насладят и на тръпката от яростните умения и силови техники на елитни бойни звезди от различни страни, които ще завладеят плажната арена в 8-те професионални срещи на галавечерта.

22-ото издание  на SENSHI се организира със съдействието  на Професионалната лига на Световния киокушин съюз (KWU International Professional League), както и със специалната подкрепа на ЗАД „Армеец“, MAX Sport, „България Еър”, М Кар Груп – BMW дилър и „Св. Св. Константин и Елена Холдинг“.

Медийни партньори на SENSHI 22 са порталите за бойни спортове Boec.BG и Boec.COM, националната телевизия Bulgaria ON AIR, спортния канал MAX Sport 2, американската онлайн телевизия за бойни спортове TrillerTV, информационната медия DIR.bg, Youtube канала КОД Спорт, kwunion.com, информационният портал Kyokushin Кarate News и Fighto.News.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase