Снимка: БГНЕС

Евелин Банев - Брендо неочаквано се предаде и вече е в затвора. Така най-сетне той ще излежи 6-годишна присъда за "пране на пари", постановена още през 2018 година у нас. Банев се издирва от 2018 година с червена бюлетина на Интерпол. Има три присъди. Освен тази у нас, той е осъден още в Румъния на 10 години и в Италия на 20 години затвор за трафик на кокаин. Брендо стана известен с прозвището "кокаинов крал".

Защо той се предаде доброволно след шест години международно издирване?

На този етап категоричен отговор на този въпрос няма. Има версии, които са с висока степен на вероятност. Първата, че издирван от три държави България, Италия и Румъния - Брендо рискува да бъде задържан във всеки един момент. Ако бъде предаден първо на Италия, тогава ще трябва първо там да излежи 20-годишната си присъда, а след това тези в Румъния и у нас, или общо 36 години. А сега може да иска обединяване на присъдите и да му бъде определено едно общо наказание, което да се равнява на най-голямата присъда - т.е. общо 20 години.

Не трябва да се пренебрегва обаче и една друга версия. След като в период от година са задържани от властите във Франция, Белгия, Ирландия и България над 2 тона кокаин, за което количество има данни, че е отговорен Брендо, неговият живот да виси на косъм и затворът да е най-сигурното място, където Банев може да оцелее.

Не е изключена версията Евелин Банев да се е завърнал в страната преди повече от две години и по въздух, съобщават от БНТ. Източници на медията припомниха, че през юни 2022 година малък самолет "Пайпър", ниско летящ, навлезе във въздушното ни пространство, презареди край Видин и кацна между Търговище и Шумен. Тогава стана ясно, че литовецът Брониус Заронскис е продал машината на украинци седмица преди полета до България.

Точно 4 пъти Евелин Банев - Брендо, е пускал молби до Софийския градски съд да влезе в затвора през последните 2 години, но магистратите са отказвали да гледат молбата му по разни причини, пишат от “24 часа”.

Във всички свои молби обявеният за “кокаиновкрал”, настоявал да се признаят присъдите му от Италия и Румъния, за да ги излежи у нас заедно с българската. А след неуспеха това да се случи официално, Брендо се появи на собствен ход пред Софийския затвор. Понапълнял, но усмихнат, с огромен сак на рамо, търпеливо изчака на входа, за да го приемат. Пред репортер на “Флагман”, изданието поканено да отрази този паметен миг, споделя уверено, че знае какво прави, но без повече коментари. Така за пореден път Брендо изненада всички служби, които го издирват с червена бюлетина в Интерпол от 2018 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase