Снимка: Istock

Колкото и да се опитвате да разберете психиката на малките деца, със сигурност има моменти, в които сякаш се чувствате напълно безпомощни. Ето защо, в следващите редове ще ви споделим няколко начина, чрез които да съумеете да накарате малкия човек да ви слуша.

Бъдете на неговото ниво

Когато имате нужда от вниманието на детето си, уверете се, че привличате вниманието му – това означава зрителен контакт. Когато се наведете и го погледнете в очите, не само се уверявате, че то ви вижда и чува, но по този начин укрепвате и комуникацията между вас. Това означава да спрете за момент и да отидете в другата стая, при детето. Близостта е от ключово значение, по този начин вие не издавате заповеди от другата стая – вие говорите с детето пълноценно.

Уверете се, че детето ви е разбрало

Лесен начин да се уверите, че вашето дете ви е чуло и че разбира, е да го помолите да повтори казаното от вас. В областта на медицината проучванията показват, че 40-80% от информацията, която лекарите предават на пациентите, е или напълно забравена, или неразбрана. За да се борят с това недоразумение, лекарите са започнали да използват метода на обратно обучение, който призовава пациентите да „научат“ от лекаря какви инструкции за лечение са им били дадени току-що.

Доказано е, че този метод драстично увеличава задържането на информация от пациентите. Същият метод може да се използва ефективно и при деца. След като осъществите зрителен контакт, съкратете изказа си и ясно обяснете какво трябва да направи детето ви, спокойно го помолете да повтори това, което току-що е чуло.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase