Снимка БГНЕС

Американският актьор Джордж Клуни отрече организацията за защита на човешките права, която основа заедно със съпругата си, да иска арестуването на руски журналисти, които подкрепят войната на Москва срещу Украйна, предава The Moscow Times.

Правният директор на инициативата Docket на фондация "Клуни за правосъдие" Аня Нейстат по-рано е заявила, че организацията иска арестуването и екстрадирането на "най-очевидните руски пропагандисти" в Европа, за да им бъдат повдигнати обвинения във "военна пропаганда".

Тези забележки, направени пред рускоезичната служба на финансираната от САЩ новинарска мрежа Voice of America миналата седмица, са предизвикали възмущение сред руски официални лица като бившия президент Дмитрий Медведев, който заплаши, че "руските професионални журналисти първи ще намерят Клуни".

В понеделник, 3 юни, холивудският актьор е направил изявление в уебсайта на своята организация, в което се посочва, че "някой от нашата фондация се е изразил погрешно".

"Ние от фондация 'Клуни" никога не бихме преследвали журналисти, дори и да не сме съгласни с тях. Всъщност имаме дълъг опит в защитата на журналистите", се посочва в изявлението на Клуни.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова е заявила, че семейство Клуни "прави пари от русофобия, която е добре платена на Запад".

Междувременно Василий Пискарев, който оглавява комисията на долната камара на Държавната дума за "външна намеса", е заявил, че ще се стреми да признае фондация "Клуни" за "нежелана организация" в Русия.

Инициативата на фондация "Клуни за правосъдие" Docket Initiative работи за стартиране на "съдебно преследване срещу извършителите на масови жестокости и представлява оцелелите в съда", се посочва на уебсайта на организацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase