fallback

През септември 2019 г. BBC започна да разказва за изключителната история на Ружа Игнатова - българката, издирвана от ФБР, след като измами инвеститори за 4,5 милиарда долара чрез своята фалшива криптовалута, преди да изчезне безследно. Сега от BBC тръгват по нейните следи, за да се опитат да открият нейната съдба. BBC Eye Investigations и Panorama разглеждат близките й връзки със заподозрян бос на българската организирана престъпност и обвиненията, че е била брутално убита.

Радва ли се е Ружа Игнатова на откраднатите милиарди или е била убита от хората, на които им е платено да я защитават?

Възпитаничката на Оксфордския университет Ружа Игнатова е родена в България и израснала в Германия, преследвайки успешна кариера във финансите, преди да пусне криптовалутата OneCoin през 2014 г. Тя убеди милиони хора по света да инвестират в OneCoin, обещавайки да засенчи огромната възвръщаемост, наблюдавана при първите инвеститори в биткойн.

Но в действителност Игнатова - известна на мнозина като д-р Ружа - е създала умело прикрита инвестиционна измама, без цифровия запис, който е в основата на легитимни криптовалути като биткойн. След като следователи от Германия и САЩ се доближиха до Игнатова през октомври 2017 г., тя взе рано сутринта полет на Ryanair от София до Атина, за да не бъде видяна никога повече.

През изминалата година BBC World Service’s Eye Investigations и Panorama се опитваха да разберат повече за това какво се е случило с нея и дали изобщо е жива. Ключово за това беше да се установи кой е нейният вътрешен кръг.

Ричард Райнхард, който започна разследването на OneCoin за Службата за вътрешни приходи на САЩ заедно с ФБР, каза пред BBC за ключов герой, когото разследващите никога досега не са назовавали публично.

Липсващата криптокралица: Жива или мъртва?

Изпълнителният директор на фалшивата криптовалута OneCoin Ружа Игнатова е най-издирваната жена от ФБР. Тя открадна милиарди, след което изчезна. Нови доказателства разкриват какво може да се е случило. Изчезнала ли е или е убита?

BBC разбира, че това е човекът, на когото е възложена ролята да пази Игнатова - Христофорос Никос Аманатидис, по-известен като Таки.

"Казаха ни, че се твърди, че за физическата й сигурност е отговарял той", казва Райнхард в първото си интервю след пенсионирането си в края на 2023 г. "Таки се появяваше повече от веднъж, не беше еднократно. Това беше повтаряща се тема."

Това съвпадна с информацията, която BBC вече има - адвокати от правителството на САЩ казаха през 2019 г., че шефът на охраната на Игнатова е основна фигура на организираната престъпност в България. Те обаче не го назовават по име.

"Имаме доказателства, че един много значим, ако не и най-големият наркотрафикант на всички времена в България, е бил тясно свързан с OneCoin – служил е като лична охрана на Ружа Игнатова", твърди помощник-адвокат. Това беше същият "началник на охраната", казва друг адвокат от правителството на САЩ, който е "замесен в изчезването" на Игнатова в съда ден по-рано.

Според Райнхард Игнатова е била много по-сложен престъпник, отколкото повечето хора си представят.

"Това е като престъпник с бяла якичка, комбиниран с наркотрафикант или мафиот на стероиди", допълва той.

Тази теория изглежда се подкрепя от изтекли документи на Европол, видяни от BBC, които показват, че преди Игнатова да изчезне през 2017 г., българската полиция е установила връзки между нея и Таки. В документите полицията подозира Таки в използване на финансовата мрежа на OneCoin за пране на приходите от трафик на наркотици.

В родната си България Таки има почти митичен статут като Ел Чапо или Пабло Ескобар. Той е широко заподозрян като ръководител на българска организирана престъпна организация и контрабандист на наркотици. Той и сътрудниците му са били разследвани там за въоръжени грабежи, контрабанда на наркотици и убийства, но никога не е бил успешно преследван за каквото и да било.

"Когато говорим за Таки, той е шефът на мафията в България. Той е изключително силен", казва бившият български заместник-министър Иван Христанов, който през 2022 г. разследва обвиненията, че Таки е управлявал престъпна мрежа с помощта на корумпирани служители – и вярва, че това е така. "Таки е призрак. Никога няма да го видиш. За него само се чува. Той говори с вас чрез други хора. Ако не слушаш, просто изчезваш от земята. Единственият човек, който може да  защити Игнатова от всички тези разследвания, включително и от чужди агенции, беше Таки."

BBC пише до българското правителство за обвиненията за корумпирани служители. То обаче не реагира. Прокуратурата в София казва, че "не прикрива престъпления и лица, които евентуално са извършили престъпления". Сега се смята, че Таки живее в Дубай, където Игнатова е купила луксозен пентхаус и където в банковите й сметки са постъпили десетки милиони долари от измамата с OneCoin.

Въпреки че не е известно как Таки и Игнатова са се запознали или дали той е бил свързан с OneCoin от самото начало, множество източници твърдят, че са имали близки лични отношения и че той е бил кръстник на дъщеря й. Български източник, близък до Игнатова, казва пред BBC, че тя може да е плащала на Таки до 100 000 евро на месец за защита. Но изглежда има и други финансови връзки между Игнатова и Таки.

В документите на Европол се споменава сложна сделка за продажба на парцел на българското Черноморие, който свързва една от компаниите на Игнатова със съпругата на Таки. Документите на тайната полиция били предадени на BBC  от Франк Шнайдер, бивш шпионин и съветник на Игнатова, който междувременно е изчезнал. Той твърди, че старият му шеф работи с "мошеници" и "гангстери".

Когато от BBC интервюират Шнайдер в дома му във Франция, той е под домашен арест, очаквайки екстрадиция в САЩ във връзка с измамата с OneCoin. Той обаче не беше готов да разкрие имена.

"Няма да ви казвам кой, защото имам семейство... Това е истинска сериозна организирана престъпност."

Но в крайна сметка покровителят на г-жа Игнатова може да се е превърнал в агресор. През 2022 г. на българския разследващ журналист Димитър Стоянов и колегите му от изданието за разследващи новини bird.bg беше връчен полицейски протокол, който е намерен в дома на убит български полицай.

В документа полицейски информатор разказва подробности как е чул зетя на Таки пиян да казва, че Игнатова е била убита по заповед на Таки в края на 2018 г., а тялото й е разчленено и изхвърлено от яхта в Йонийско море. Стоянов казва, че тази развръзка е "много, много възможна".

Автентичността на полицейския документ е потвърдена от български служители, а множество престъпни съратници на Таки смятат, че теорията, че той е убил нея, е вярна, казва Стоянов. BBC обаче не успява да провери независимо твърдението.

Обосновката на сътрудниците е, че издирваната Игнатова се е превърнала в трудност пред Таки, който искал да премахне връзките му с измамата с OneCoin. Сред тях е бил Красимир Каменов, известен като Къро, издирван от Интерпол за убийство.

Стоянов казва, че Къро му казал, че е чул Таки да обсъжда престъпния си бизнес пред Игнатова и когато Къро предизвикал Таки дали трябва да прави това, Таки отговорил: "Не се притеснявайте, тя е като мъртва."

Къро също твърди, че е говорил с ЦРУ за Таки, включително за твърдението, че Таки е поръчал убийството на Игнатова. Източници, близки до него, потвърдиха пред BBC, че тази среща се е състояла в края на 2022 г.

През май 2023 г. Къро беше убит в дома си в Кейптаун, заедно със съпругата си и още двама, които работеха за него. Южноафриканската полиция все още издирва убийците, но българският бивш заместник-министър Христанов смята, че убийството на Къро е свързано с Таки.

"Някои хора трябваше да бъдат премахнати, защото знаеха твърде много за Таки. Беше нещо като публична екзекуция, която приличаше повече на изявление. Внимавайте с кого си имате работа“, казва той.

Откакто публикува твърденията за убийството на Игнатова, журналистът Димитър Стоянов казва, че той и колегите му са били изправени пред смъртни заплахи, принуждавайки го временно да напусне България за четвърти път в кариерата си. Стоянов не твърди, че знае мотив за предполагаемото убийство, но имотните регистри показват, а очевидци са му казали, че след изчезването й редица български имоти сега се използват от хора, свързани с Таки.

Таки никога не е бил арестуван по обвинения, че е убил Игнатова. Тялото й никога не е намерено и следователите казват, че нямат достатъчно доказателства, за да го преследват. Но бившият следовател на IRS Ричард Райнхард смята, че Ружа Игнатова вероятно е мъртва. Въпреки че не е видял никакви доказателства, свързващи смъртта й с Таки, той казва, че това съответства на начина, по който действат наркокартелите.

"Няма чест сред крадците… знаейки колко жестоки са картелите, ако Таки е смятал, че тя е заплаха за него… вероятно я е "извел", вместо да бъде хваната."

BBC пише до адвокатите на Таки за обвиненията в това разследване. Те не отговарят.

През 2022 г. г Игнатова беше поставена в списъка на десетте най-издирвани на ФБР - където остава и днес. Екипът на BBC зад подкаста The Missing Cryptoqueen получи различни наблюдения и сигнали за местонахождението на Игнатова след предполагаемото й убийство – включително подробности за неуспешна полицейска операция в Гърция за залавянето й през 2022 г.

Възможно е слуховете за нейната смърт да са просто поредните брилянтна маневра да отблъсне всички от миризмата.

Ако случаят е такъв, с течение на годините вероятно ще става все по-трудно за нея да се укрива.

"В един момент става така, сякаш Елвис Пресли може да е все още жив… Това наистина не е много вероятно", казва Христанов.

Според Райнхард, ФБР "не държат хората в списъка с Топ 10 само за забавление". Но те биха отстранили някого само ако има "категорично доказателство", че е мъртъв. А при стечение на обстоятелствата, с Ружа Игнатова може и никога да няма.

А това означава, поне засега, че изчезналата Криптокралица остава най-преследвана жена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

68

Мони Паси

преди 3 седмици

Аз често и го бутах обичам такива тлъстички ,и перфектно свиреше

67

Анонимен

преди 3 седмици

При толкова средства за наблюдение, проследяване и какво ли още не, да не могат да открият нито нея, нито него ми звучи меко казано нелепо. Общо взето, като ктб случая- всеки изтеглил 5 лв. от банка се разписва на 100 места, взема му се л.к. и т., а тук става дума за милиарди и накрая нищо...

66

Анонимен

преди 3 седмици

Невероятно красива жена.

fallback