Снимка: ЕПА/БГНЕС

От години еколозите от щата Калифорния водят битка за опазването на дивито животни и на няколко пъти се опитват да убедят жителите на Лос Анджелис, че местната дива природа се нуждае от изграждане на мостове точно толкова, колкото и хората.

Voice of America съобщава, че голям проблем за дивите животни е 10-лентовата масгистрала 101. Тя разделя планината Санта Моника от всичко друго на север, а това пречи на дивите обитатели да се разселват и да намират партньори в други райони.

От 2022 година обаче в процес е изграждането на мост, който да е само а животните и това да им позволи безпроблемно пресичане на магистралата, пише Нова.

Гавин Нюсъм, губернатор на Калифорния сподели наскоро, че всичко върви по план. Очаква се мостът да бъде открит през 2026 година. Дълъг 68 м, широк е 50 м и струващ 92 милиона долара, съоръжението ще бъде маскирано като част от планината.

Част от парите за мащабния проект са осигурени от държавата, но и много филантропи, а и хора от цял свят, са се включили в даренията, каза Бет Прат от Националната федерация за дива природа.

Леонардо ди Каприо от години е заклет филантроп и защитник на дивата природа и животните и не е изненада, че неговата фондация е дарила над 300 хиляди долара за изграждането на моста. Прат допълни, че над 6000 дарители от целия свят са се включили в инициативата, а Джоан и Франк Рандал от Нюпорт Бийч - 5 милиона долара, а фондация Annenberg - 25 милиона долара.

Мостът ще бъде кръстен на главния изпълнителен директор на проекта Уолъс Аненберг.

Проектът, както и кампанията по събиране на средства беше ускорена заради увеличаващия се брой смъртни случаи на пуми и диви американски котки, живеещи в района. Службата за националните паркове посочва, че от 2002 г. до януари 2023 г., в района на Лос Анджелис, 34 пуми са били убити от превозни средства на пътя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase