Снимка Пиксабей

Гегориян Биволару посреща само по хавлия младата германка Натали, когато тя отива за пръв път при него през 2021.

Той е йога гуру, към онзи момент е около 70-годишен, и е издирван от Интерпол заради търговия на хора. В курсовете му обаче се твърди, че Биволару е преследван по политически причини, съобщава в свое разследване германската обществена телевизия АРД.

Натали посещава първо курсове по йога, после по тантра, разказва Deutsche Welle. А преди срещата ѝ с Биволару някъде край Париж негови последователи ѝ казват, че това ще бъде мега събитие, което ще промени й. Казват ѝ още, че в рамките на нейното "тантра посвещение" щяла да се потопи и в тайните на любовта.

Натали и други жени казват, че всъщност ставало дума за многочасов секс. След него Натали се чувствала изнасилена и психически: от гуруто и от хората, които са я отвели при Биволару.

Началото е поставено в Румъния

Биволару основал първото си йога училище преди повече от 30 години в Румъния. Днес неговата школа работи под шапката на сдружението "Атман", към което принадлежат школи от 30 държави, включително и Германия.

Пред германските репортери осем други жени също признават, че са ги водили на "тантра посвещение" до Париж. Други са получили покана, но не заминали. Техните описания си приличат, дори в най-дребните детайли.

Натали и други жени разказват, че когато ги карали с автомобил при Биволару, те трябвало да носят слънчеви очила, облепени отвътре с тъмно тиксо и шапки с широка периферия, за да не разберат къде точно живее гуруто. Принудени били да предадат мобилните телефони и портмонетата си.

После ги затваряли в тесни жилища заедно с други жени, за да чакат срещата с Биволару, като през това време трябвало часове наред да гледат еротични филми. Промивали им мозъците, за да ги превърнат в перфектни екземпляри "шакти".

Шакти или пракрити символизира женското начало, идеалния образ на жената, според тази йогистка секта. Жените описват по сходен начин и последвалите по-късно срещи със самия Биволару.

През ноември 2023 година Биволару е арестуван в рамките на мащабна операция в околностите на Париж. Преди това френските власти получили жалби от многобройни жени. Оттогава насам Биволару и още петима души от неговото обкръжение седят в предварителния арест по обвинение в търговия с хора, изнасилвания и отвличания, извършени като организирана престъпна група.

По време на акцията в различни сгради били открити 58 жени, натъпкани в тесни помещения, разказват репортерите на германската обществена медия. На техните запитвания към адвоката на Биволару не последвал отговор.

Френското разследване насочва вниманието си и към Германия - прокуратурата в Берлин потвърждава, че има съответното искане за правна помощ.

Школа по йога, наподобяваща секта

Сдружението "Атман" не отговаря на обвиненията, но вместо това препраща към своя уебсайт. Пред германската медия говорителката му Козмина Опрея казва, че няма абсолютно никакви съмнения в невинността на Биволару. Ако в школите се случвали някакви лоши неща, тогава нямало всяка година да има наплив на хиляди хора към тях, казва Опрея.

А на въпроса дали йога-ученички са били прекарвани през тантристко посвещение при Биволару, тя отговаря: "Аз не мога да отговоря на този въпрос". Тя пояснява, че жените, които говорят за сексуални посегателства, трябва най-напред да го докажат.

Според репортерите на германската обществена медия, повече от 20 жени и мъже, които са били в школи на "Атман", отправят обвинения не само в манипулации със сексуална цел - те говорят за сложна конструкция за злоупотреби с власт и влияние с манипулативна цел.

Те разказват, че в началото просто са правили йога. После обаче лека-полека бивали потопени в един свят, където трябвало да боготворят ангелите и да се пазят от демони – например от медиите, обявени за "сатанински". Споделят истории за спиритуални тестове, за много съмнителни ритуални постения, за отчуждаване от предишния им живот и за други манипулации. В резултат от това потърпевшите започвали да губят своята интуиция.

Експертите виждат в цялата конструкция признаци на секта, пишат още авторите на журналистическото разследване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase