Снимка БГНЕС

България не ми прилича на страна, където се спазва изцяло върховенството на закона. Това казва в интервю за БНР Бил Браудър, лидерът на кампанията на закона "Магнитски".

"За мен ще бъде сериозен риск да пътувам до България. Бях предупреден, че рискувам да бъда предаден на Русия", казва Браудър.

Американо-британският бизнесмен Браудър оглавяваше инвестиционния фонд "Хермитидж Капитал". Адвокатът Сергей Магнитски защитаваше интересите му, след като властите в Москва заведоха дело срещу фонда.

Магнитски уличи висши руски чиновници в данъчна измама за 230 милиона долара, след което беше арестуван и почина в затвора през 2009 г.

Твърди се, че бил изтезаван и му е била отказана медицинска помощ. Браудър заяви, че след неговата кончина е решил да прекрати дейността си като бизнесмен и да насочи енергията си към тези, които го убиха. Той обаче не е доволен от европейския еквивалент на закона "Магнитски".

"Не, не съм. Ако сравните европейския законодателен акт с американския, канадския, британския или австралийския, ще видите, че той не влючва корупцията. Напълно безсмислено е да има различен закон "Магнитски" в Европа, защото това означава, че ако сте корумпиран диктатор и дойдете в Европа, си запазвате богатството тук без никакви последици.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща по време на мандата й това да бъде променено и поправено, но не се случи, а трябва да стане в бъдеще в Европа", каза още Бил Браудър.

Той каза още, че работи по въпроса със страните-членки, но допълни, че България не е сред тях. "Не познавам български политици. Но мисля, че България е добър пример, след като имаме такива, които са санкционирани по американския закон "Магнитски“. Доколкото разбирам, един дори беше в кабинета", казва Браудър.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase