Снимка: БГНЕС/ЕРА

От седмици се множат съобщенията, че украинската армия се намира под засилен натиск. Ако град Часов Яр в източната част на страната действително е паднал в ръцете на руснаците, това би била нова тежка загуба за Киев.

Украйна отхвърли руските твърдения за пробив на важен участък от фронта в източната част на страната, съобщава "Дойче Веле".

„Град Часов Яр се държи“, обяви неговият главнокомандващ Олександър Сирски в социалната мрежа „Телеграм“. "Всички опити на противника да влезе в града се провалиха", твърди той.

Руската информационна агенция РИА цитира представители на правителството в Москва, които са заявили още в петък, че руски войници вече са проникнали в покрайнините на града, който е силно укрепен от защитниците му.

Падането на Часов Яр, където в преди началото на войната срещу Украйна живееха 12 200 души, би представлявало тежка загуба за украинската армия. Това ще означава пореден успех за руските войски, които от седмици напредват бавно, но сигурно в Източна Украйна. През февруари те превзеха украинския бастион Авдеевка.

Зеленски призова за укрепване на противовъздушната отбрана в Харковска област

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подчерта значението на укрепването на способностите за противовъздушна отбрана, които биха защитили Харковска област от руски удари, предаде Укринформ.

"Руският терор срещу срещу Харков продължава. Нови удари срещу града и областта. Жилищни сгради и гражданска инфраструктура бяха повредени", написа Зеленски в профила си във "Фейсбук". "За съжаление, шестима души бяха убити. Изказвам най-искрени съболезнования на техните семейства и близки. Повече от 10 души са ранени", добави той.

Всички спешни служби са пристигнали незабавно на мястото на инцидента и са оказали необходимата помощ на всички пострадали, увери президентът.

"Трябва да сложим край на този терор. Изключително важно е да се укрепи противовъздушната отбрана за Харковска област. И нашите партньори могат да ни помогнат за това", подчерта Зеленски.

По-рано днес Укринформ съобщи, че в резултат на днешния руски удар, насочен срещу Харков, са загинали шестима души, а 11 са ранени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase