—нимка ‘ейсбук

ѕърви€т човек с мозъчен имплант Neuralink игра Mario Kart на Nintendo само с ума си. 29-годишни€т Ќоланд јрбау публикува и статус в социалната мрежа ’, написан "на ум" с помощта на поставени€ в главата му чип.

"ѕърво ме помислиха за бот и спр€ха поста ми. ћъск възстанови публикаци€та ми, защото това всъщност съм аз", сподел€ јрбау. ћалко по-късно ћъск веднага се похвали с "технологичната телепати€", ко€то предлага компани€та му. "“ова ще промени света", добави јрбау, който е парализиран напълно под врата си.

ѕо-впечатл€ваща е демонстраци€та на играта Mario Kart. јрбау изглежда има доста добър контрол, завивайки толкова прецизно, колкото ако играеше с джойстик. “ой дори усп€ва да застрел€ друг играч по време на теста.

ƒруги впечатл€ващи постижени€, които јрбау е постигнал с импланта Neuralink, включват възможността да играе стратегическата видео игра Civilization VI.

ѕрогресът е забележителен, като јрбау се научи да ползва мишка с ума си само преди месец, съобщава Dir.bg.

ƒобрите новини помагат на Neuralink да възвърне своите позиции, след като през 2023 година стана €сно, че много от тестовите животни с имплантиран мозъчен чип са загинали при опитите.

ѕрез ноември 2023 година  омиси€та по ценните книжа и борсите (SEC) в —јў е подложена на натиск от конгресмени да разследва основател€ и собственик на Neuralink »лон ћъск, който може да е подвел инвеститорите, като не е разкрил ужасните ефекти от мозъчните си импланти при опитите с примати.

ћъск обещава, че мозъчни€ чип на Neuralink ще може да облекчи положението на парализирани хора, както и на пациенти с аутизъм, шизофрени€, депреси€ и проблеми с контрола на теглото.

¬ по-късен етап мозъчни€ му чип обещава свръхчовешки възможности. ѕостигането на технологична телепати€ е едно от най-реалистичните за изпълнение обещани€ на ћъск.

Ќе всички са оптимисти относно технологи€та. —поред учени€т јви Ћьоб ќт ’арвард, т€ може да доведе до по€вата на мисловна полици€.

—пособността да се превеждат мислите позвол€ва и те да се четат.

"ƒа предположим, че ћинистерството на вътрешната сигурност установи чрез достъп до метаданните от мозъчни€ чип, че н€кои граждани показват враждебни мисли към —јў и американската държава. ƒали федералните власти биха имали правно основание да преследват или да хвърл€т в затвора тези хора, ако те си мисл€т за престъплени€, преди мислите им да се материализират в действие?", пита Ћьоб.

“айните на съзнанието ни биха били поставени под изключителен риск. Ќе е за подцен€ване и факта, че ћъск има система за глобален сателитен интернет, ко€то в един момент може да улесни следенето. ƒруги питат, дали работата на мозъчни€ имплант може да бъде "двуканална" и да позвол€ва вли€ние или контрол.

 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase