Снимка: БГНЕС

Министерството на обединението на Сеул се присъедини към нарастващите спекулации около плановете за наследяване на Ким Чен Ун, като заяви, че не е "изключено" дъщеря му да бъде следващата в редицата на лидерите на Северна Корея, предаде АФП.

На 16 март държавните медии в Пхенян нарекоха дъщерята на Ким "велик човек на ръководството" - "hyangdo" на корейски - термин, който обикновено е запазен изключително за висшите лидери и техните наследници.

Според анализатори това е първият случай, в който дъщерята на Ким - неназована от Пхенян, но идентифицирана като Джу Ае от южнокорейското разузнаване - е описана като такава от Северна Корея.

Това удвои спекулациите, че тийнейджърката, която често се появява до баща си на ключови публични събития, може да е избрана за следващ лидер на ядрения Север за трето наследяване.

"Обикновено терминът "хиандо" се използва само за най-високопоставения служител", заяви на брифинг Коо Бьонг-сам, говорител на Министерството на обединението на Сеул.

"Не изключваме възможността за наследяване на Джу Ае", каза той, като добави, че Сеул "следи ситуацията и остава отворен за възможностите".

Въпреки това той предупреди, че ако Джу Ае заеме мястото на баща си като четвърти лидер на затворената държава, "севернокорейският народ ще понесе основната тежест на последствията", каза той.

Джу Ае е представена за първи път на света от държавните медии през 2022 г., когато придружава баща си при изстрелването на междуконтинентална балистична ракета.

Оттогава официалните издания на Северна Корея я наричат по различни начини, включително "утринната звезда на Корея" и "любимото дете".

Виждана е на много от официалните ангажименти на баща си, включително на военни учения, посещение на оръжеен завод и спирка в нова ферма за пилета.

На снимка, публикувана от Пхенян, се вижда как Джу Ае използва бинокъл, за да наблюдава неотдавнашните парашутни учения, застанала до баща си и висши военни служители.

Преди 2022 г. единственото потвърждение за нейното съществуване идваше от бившата звезда от НБА Денис Родман, който през 2013 г. посети Севера и заяви, че е срещнал дъщеричка на Ким, наречена Джу Ае.

Първоначално Сеул беше посочил, че Ким и съпругата му Ри са родили първото си дете, момче, през 2010 г., а Джу Ае е второто им дете.

Но миналата година министърът на обединението на Сеул заяви, че правителството "не е в състояние да потвърди със сигурност" съществуването на сина на Ким.

Ким Чен Ун наследи режима след смъртта на баща си в края на 2011 г. и под негово ръководство бяха извършени 4 ядрени опита, като последният беше проведен през 2017 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase