Снимка: iStock

Излизането по романтични срещи може да бъде много изнервящо за по-интровертните хора, така че е важно да идентифицирате причините за тревожност и да имате план.

Въпреки че повечето хора изпитват своите трудности в света на романтиката, все пак ходенето по срещи често е най-голямо предизвикателство за срамежливите интроверти.

Разбира се, интровертността и срамежливостта не са едно и също нещо. Да си интровертен означава да се чувстваш изтощен от енергия след продължително социално общуване и да се нуждаеш от време насаме, за да се „презаредиш“.
Срамежливостта, от друга страна, е тревожност от негативна преценка в социални ситуации, варираща от леки нерви до тежки тревожни разстройства. Някои хора може да са срамежливи екстроверти или социално уверени интроверти.

Има обаче много срамежливи интроверти. Поради възприемания висок потенциал за социална преценка и необходимостта от продължителен социален контакт, срещите могат да изглеждат плашещи за един срамежлив интроверт.
Затова ви предлагаме няколко съвета как да преодолеете срамежливостта си и да се чувствате по-комфортно в играта на запознанствата.

А ето и 6-те съвета:

1. Идентифицирайте какво ви носи безпокойство, например неловко мълчание, и помислете как да се справите с това
Ако обмисляте да излезете на нова среща, но се чувствате тревожни, може да си помогнете, ако анализирате тези притеснения и откъде идват. Запитайте се: „От какво точно ме е страх. Какво може да се случи?“

Припомнянето на минали стресови социални ситуации и припомнянето на моментите, в които сте се чувствали тревожни, може да ви помогне да определите какво провокира вашата тревожност. Например дали това не е бил моментът, в който сте влезли в претъпкано заведение и сте почувствали погледите на хората върху себе си? Дали не е било, защото сте се чудели дали не сте казали „нещо погрешно“ в разговора си с потенциалния партньор? Дали пък не са ви изнервили „неудобните моменти на мълчание“ с този човек.

Ако се тревожите, че ще ви свършат темите за разговор, можете да разрешите това, като се подготвите предварително с някакви теми и имате готови въпроси, които ще зададете на срещата ви.

Отбелязването на това какви конкретни събития или мисли предизвикват вашето безпокойство – и как сте реагирали – може да ви помогне да идентифицирате потенциални проблеми. След като идентифицирате тези пречки, може да успеете да ги избегнете или дори да осъзнаете, че в крайна сметка не са толкова страшни.

Цялата статия можете да прочетете в Тialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase